Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

HLA laboratorija otvorena u Podgorici

Objavljeno: 05.04.2019. 20:14 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Klinički centar Crne Gore i crnogorski zdravstveni sistem je, zahvaljujući Vladi Crne Gore, Ministarstvu nauke, Ministarstvu zdravlja i entuzijazmu prof. dr Marine Ratković, bogatiji za još jedan važan segment, Laboratoriju za HLA tipizaciju.

Tim povodom danas, 5. aprila 2019. godine, je održano svečano otvaranje Laboratorije za HLA tipizaciju u Zavodu za transfuziju krvi Crne Gore.

Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratili direktor Kliničkog centra Crne Gore dr Jevto Eraković, ministar zdravlja dr Kenan Hrapović i ministarka nauke dr Sanja Damjanović.

Na samom početku svog obraćanja, ministarka nauke Sanja Damjanović, čestitala je profesorici Marini Ratković i njenom timu koji su pokazali odgovornost, profesionalizam i efikasnost, podjećajući da je ova laboratorija zapravo dio projekta Ministarstva nauke. „U pitanju je grant koji je podržan od strane Vlade i finansiran iz kredita Svjetske banke kroz specijalan projekat HERIC“, istakla je ministarka.

Ministarstvo nauke

„Ovim projektom pored laboratorije, u kojoj će se vršiti važne analize neophodne za transplataciju organa, dobijamo i obučen domaći kadar kroz transfer znanja i tehnologija uz pomoć zagrebačkog Kliničkog centra“, dodala je Damjanović.

Kao jedan od lijepih primjera „Nauke za društvo“, projekat ima i važan ekonomski aspekt.
“Do sada su upravo ove važne analize rađene u stranim institucijama van zemlje uz velike troškove. Vrijednost projekta je oko pola miliona eura, 70% (315 000 eura) je finansirano od starne Ministartsva nauke a 30% sufinansirano od strane Ministartsva zdravlja. I upravo sva ova uložena sredstva će biti povraćena za samo nekoliko godina, što znači da je u pitanju i ekonomski održiv projekat”, navela je ministarka nauke.

Za Crnu Goru je važan i naučnoistraživački aspekt projekta jer će analize biti rađene na domaćem terenu, što će omogućiti praćenje kretanja raznih bolesti u Crnoj Gori i dobijanje veoma značajnih naučno istraživačkih rezultata iz oblasti medicine. Sve navedeno će doprinijeti da se Crna Gora i njene medicinske institucije regionalno i internacionalno prepoznaju kao ozbiljni naučnoistraživački centri u oblasti medicinskih nauka.

Zahvaljujući podršci Vlade i povećanju budžeta za 60%, Ministarstvo nauke ima priliku da finansira ovakve projekte, kao i druge u kojima se prepoznaje značaj naučnoistraživačke djelatnosti u Crnoj Gori.

Ministarstvo nauke
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?