Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bošković na demonstraciji Bell helikoptera: Takva oprema jača našu ulogu u ovom dijelu Zapadnog Balkana

Objavljeno: 08.04.2019. 20:42 Autor: mod
Ministar odbrane, mr Predrag Bošković učestvovao je danas na Danu demonstracije helikoptera kompanije Bell Helicopter Textron, koji su organizovali Ministarstvo odbrane, Ambasada Kanade i kompanija Bell za Evropu.

Na vojnom aerodromu „Knjaz Danilo“ u Golubovcima, brojnim gostima i predstavnicima medija prikazane su karakteristike Bell helikoptera tipa 412 EPI, koje posjeduje Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore, ali i novog, tipa 505 Jet Ranger X

mod

Ministar Bošković je naglasio da je flota gazela koje su u sastavu VVCG prilično stara, budući da su Gazele starije od 30 godina i da MO razmišlja da u narednih 5 godina zamijeni kompletnu flotu gazela sa helikopterima sličnih karakteristika, a jedan od tih je svakako Bell 505. To će pilotima i, za sada, jednoj pilotkinji među njima, omogućiti značajniju sigurnost i bezbjednost u obavljanju zadataka. 
  
“Naše oružane snage su male ali, kao dio Alijanse, vjerujem da imamo veoma važnu ulogu u ovom dijelu Zapadnog Balkana, koju sa ovakvom vrstom opreme, kakvu nam predstavlja Bell helicopters, možemo obavljati na još bolji način”, istakao je ministar Bošković.

mod 

On je naglasio svesrdne napore svih koji su učestvovali u nabavci postojeća tri Bell helikoptera, sada u vlasništvu Vojske Crne Gore, od predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore, do same kompanije Bell helicopters, ali i kanadske i američke ambasade.

“Svi su pomogli da obavimo ovaj posao, brzo i jednostavno”, istakao je Bošković, precizirajući da je kompletan posao odrađen za nevjerovatnih nepunih devet mjeseci.

mod

Inače, saradnja sa Kanadskom komercijalnom korporacijom i Ambasadom Kanade omogućila je da Vojska Crne Gore i njeno Vazduhoplovstvo danas, prvi na Balkanu, posjeduju Bell-ove multifunkcionalne helikoptere, 412 EPI.

mod

Danu demonstracije helikoptera prisustvovali su i ambasadorka Kanade u Crnoj Gori, Keti Čaba, kao i generalni direktor kompanije Bell Helicopter Textron za Evropu, Dankan Van de Velde. Ambasadorka Čaba je istakla da će Kanada nastaviti da podržava sveukupne napore Crne Gore u unapređenju crnogorskog sistema odbrane, te izrazila zadovoljstvo što je upravo saradnja između dvije zemlje na polju odbrane rezultirala nabavkom tri multifunkcionalna helikoptera. 

mod

Van de Velde je kazao da je njegova kompanija posebno ponosna na saradnju sa Crnom Gorom, te da se nada da će se ona nastaviti i unaprijediti u budućnosti. 

mod

MINISTARSTVO ODBRANE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?