Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa 117. sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 11.04.2019. 22:55 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

   

Vlada Crne Gore je na 117. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Duško Marković usvojila Izvještaj o realizaciji Programa rada Vlade Crne Gore za I kvartal 2019. godine. Ukupna realizacija Programa rada Vlade za I kvartal 2019. godine iznosi 85,3 odsto, dok se većina preostalih obaveza nalazi u završnoj fazi obrade ili usaglašavanja sa Evropskom komisijom.

Realizacija obaveza iz Programa rada Vlade za I kvartal 2019. godine u nadležnosti Komisije za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku je 95,5 odsto, dok je realizacija obaveza iz nadležnosti Komisije za ekonomsku politiku i finansijski sistem 76,5 odsto.

Usvojen je i Izvještaj o realizaciji zaključaka Vlade Crne Gore za 2018. godinu. Procenat realizacije zaključaka u prethodnoj godini je 88,9 odsto.

U raspravi je iskazano zadovoljstvo stepenom realizacije zaključaka u prethodnoj, kao i obaveza predviđenih Programom rada Vlade u prvom kvartalu tekuće godine.

Vlada je usvojila Prvi kvartalni izvještaj o realizaciji obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za period 2019-2020, koji sadrži presjek stanja o realizovanim aktivnostima i po poglavljima i po resorima. Predstavljajući Izvještaj konstatovano je da je od ukupno 72 obaveze koje su predviđene za prvi kvartal, ispunjeno 50, odnosno 69 odsto.

Data je saglasnost za finansijsku podršku za sufinansiranje predloženih sportskih klubova iz I kategorije sportova koji se nalaze na programu Olimpijskih igara. Tim povodom, Vlada je zadužila Ministarstvo sporta i mladih da, na osnovu dostavljenih programa sportskih klubova koji se odnose na obavljanje sportskih djelatnosti i realizaciju sportskih aktivnosti u 2019. godini, a u okviru opredijeljenih sredstava, utvrdi pojedinačne iznose za sufinansiranje predloženih sportskih klubova. Ministarstvo je za ovu namjenu obezbijedilo sredstva u iznosu od 300.000 eura, a odabir sportskih klubova za sufinansiranje je vršen u odnosu na sljedeće kriterijume: učešće i rezultati na međunarodnoj sceni, tradicija, ravnomjerni regionalni razvoj, uspjeh iz prethodne godine, ravnopravna zastupljenost muškaraca i žena.

Više članova Vlade u diskusiji je izrazilo punu podršku principijelnoj politici Ministarstva sporta i mladih ističući da je ova politika dobila jednoglasnu podršku i na sjednicama Vladinih stalnih radnih tijela.

U cilju efikasnijeg vođenja finasijskih istraga, kao i preciziranja i usaglašavanja pojedinih odredbi, utvrđen je Predlog zakona o izmjenama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću. U diskusiji je istaknuto da ovaj Zakon predstavlja snažno oružje u borbi protiv kriminala, pod uslovom da se koristi uz visoku stručnost i profesionalni integritet svih koji ga primjenjuju.

Vlada nije prihvatila Amandman na predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore (predlagač poslanik Andrija Popović).

Usvojen je Treći polugodišnji izvještaj o realizaciji mjera iz Akcionog plana za implementaciju Strategije reforme pravosuđa za period 2017-2018. Od ukupno 158 predviđenih aktivnosti realizovano je 12 – 8 odsto, u kontinuitetu se realizuje 130 aktivnosti, odnosno 82 odsto, djelimično je realizovano 9 ili 6 odsto, a 7 aktivnosti – 4 odsto je nerealizovano. Budući da je ovaj izvještaj posljednji Izvještaj o realizaciji aktivnosti iz Strategije reforme pravosuđa 2014-2018, izraženo je zadovoljstvo stepenom realizacije aktivnosti i zaduženi su organi nadležni za realizaciju mjera iz Akcionog plana da sprovedu sve preostale aktivnosti.

Vlada je usvojila Informaciju o prijedlogu Ugovora o dugoročnom zajmu u iznosu od 19.000.000 eura između Kineske razvojne banke i Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore A.D. i dala saglasnost na tekst Ugovora. Iznos od 19.000.000 eura biće usmjeren preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima, a namijenjen je za podršku likvidnosti crnogorske privrede – klijenata Investiciono-razvojnog fonda.

Vlada je usvojila Informaciju o prijedlozima ugovora koji se realizuju u okviru druge faze „Programa energetske efikasnosti u javnim zgradama" i prihvatila Ugovor o pružanju konsultantskih usluga za projekat „Razvoj softvera za proračun energetskih karakteristika zgrada" i Aneks Ugovora o izvođenju radova na objektima iz klastera V, kojim se rok za završetak radova na Zavodu Komanski most, zbog objektivnih razloga, produžava sa 150 na 210 dana. Realizacijom „Programa energetske efikasnosti u javnim zgradama – faza ll“ obuhvaćena je primjena mjera na odabranim obrazovnim i socijalnim ustanovama i administrativnim objektima, kao i prateće mjere: nabavka softvera za proračun energetskih karakteristika zgrada, uspostavljanje sistema za monitoring potrošnje energije, sistema za energetski menadžment i sl. Za implementaciju Programa obezbijeđena su sredstva od 20 miliona eura iz kredita KfW banke i donacija od 2,7 miliona, a vrijednost ugovorenih i izvedenih radova na objektima iz druge faze iznosi 11,6 miliona eura.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?