Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Dobra dinamika sprovođenja obaveza iz pregovaračkog procesa

Objavljeno: 11.04.2019. 20:37 Autor: KEI
Sprovođenje obaveza iz pregovaračkog procesa, u prvom kvartalu 2019. godine, odvijalo se dobrom dinamikom, što potvrđuje stepen realizacije aktivnosti iz Programa pristupanja Crne Gore EU 2019 – 2020, saopštila je savjetnica glavnog pregovarača Dragana Marković povodom usvajanja tog dokumenta na današnjoj sjednici Vlade.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila prvi kvartalni izvještaj o realizaciji obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za period 2019-2020. godine.

Marković je istakla da je Vlada zadovoljna realizacijom obaveza u prvom kvartalu koji iznosi 74%, naglasivši da su od 72 planirane obaveze, u zakonodavnom i strategijskom dijelu, ispunjene 53.

Ona je naglasila da, u poređenju sa prvim kvartalom 2018, kada je stepen realizacije obaveza iznosio 67%, vidimo napredak koji je rezultat posvećenog i odgovornog rada institucija, te dobre međuresorske koordinacije na ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog procesa.

Kako je saopštila, u prvom kvartalu su donijeta 2 zakona, 26 podzakonskih akata i 25 strategijskih dokumenta čija kvalitetna i efikasna primjena će unaprijediti stanje u značajnom broju oblasti i poboljšati kvalitet života naših građana.

„Najveći broj zakona i podzakonskih akata, njih 18, planiran je u poglavljima 27 – Životna sredina i klimatske promjene, 12 – Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor i 15 – Energetika. Najveći broj strategijskih dokumenata, njih 16, planirano je u poglavljima 23 – Pravosuđe i temeljna prava, 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost i 29 – Carinska unija, poručila je Marković.

Ona je istakla da su sve institucije bile u potpunosti posvećene sprovođenju obaveza iz PPCG-a, te da stopostotnu realizaciju ukupnih aktivnosti u prvom kvartalu imaju: Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, Ministarsvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo javne uprave, Ministarstvo kulture, Komisija za tržište kapitala i Centralna banka Crne Gore.

Ona je poručila da će nastavak kvalitetnog i efikasnog sprovođenja Programa pristupanja, osigurati unapređenje rezultata pregovaračke strukture i intenziviranje reformi koje vode boljem životnom standardu i kvalitetu života građana, što je krajnji cilj procesa evropske integracije.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE


VIDEO - cijela konferencije za medije: https://youtu.be/7RgP9P9aEUA




Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?