Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković na Samitu 16+1: Saradnja zemalja Centralne i Istočne Evrope sa Kinom je uspješna i značajna

Objavljeno: 12.04.2019. 19:10 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Saradnju zemalja Centralne i Istočne Evrope sa Kinom, u okviru Mehanizma „16+1“ smatramo uspješnom i značajnom i sa potencijalima koje treba iskoristiti, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković u Dubrovniku.

Na Osmom samitu šefova vlada NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, premijer Marković je ukazao na značajne ekonomske parametre razvoja i istakao da Crna Gora posvećeno ispunjava evropsku agendu te da se nalazi u odmaklim pregovorima o pristupanju Uniji.

„Kao zemlja koja pristupa EU, sa pažnjom i uvažavanjem pratimo i strateški dijalog i saradnju između EU i Kine“, rekao je predsjednik Vlade.

On je podsjetio da se značajan dio razvojne politike Crne Gore zasniva na unapređenju infrastrukture i povezivanju, direktnim stranim investicijama, razvijanju energetike zasnovane na obnovljivim izvorima, turizmu, poljoprivredi, potenciranju razvoja malih i srednjih preduzeća...

„Saradnju na ovim poljima u okviru 16+1 smatramo vrijednom i značajnom“, kazao je premijer Marković.

Govoreći o infrastrukturi i povezivanju, premijer je akcenat stavio na Luku Bar. Potencijale ovog strateškog resursa Crna Gora želi iskoristiti i staviti na raspolaganje trgovinskoj razmjeni između Evrope i Azije, odnosno EU i Kine.

„Ova luka predstavlja ogromnu ekonomsku i investicionu šansu i može biti vrlo upotrebljivo pomorsko i saobraćajno čvorište u ostvarivanju ciljeva u onome što smo prepoznali i u „Dubrovačkim smjernicama“ - važnost inicijative „Pojas i Put“ i EU Strategije povezivanja Evrope i Azije i uvećanja sinergije među njima“, precizirao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Osvrnuo se i na najznačajniji infrastrukturni projekat u Crnoj Gori, i završetak prve dionice autoputa, koju realizujemo sa kineskim partnerima. Premijer je rekao da smo u završnoj fazi izgradnje ovog segmenta, te da Vlada Crne Gore stvara pretpostavke za brzi nastavak gradnje autoputa, do granice sa Srbijom.
       
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
     
Uporedo sa aktuelnim radovima na prioritetnoj dionici, dodao je predsjednik Marković, inteziviramo aktivnosti u pravcu početka realizacije sledeće dvije dionice za koje su već kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan obezbjeđena bespovratna sredstva u iznosu od 5,49 miliona eura. Taj novac je namijenjen za pripremu idejnih projekata i pratećih elaborata uticaja na zaštitu životne sredine i društvo, i realizacija ovih aktivnosti je u toku.

„Neka ovo bude poziv kompanijama iz vaših zemalja da iskažu interesovanje za realizaciju ovog projekta u partnerstvu sa Vladom Crne Gore kroz model privatno-javnog partnerstva, kao što imamo i interesovanje kineskih kompanija, rekao je premijer.
               
On je zahvalio zemljama učesnicama 16+1 na podršci inicijativi našeg Ministarstva kulture da se ispita mogućnost da u Crnoj Gori bude otvoren 16+1 hab kreativnih industrija.

„Glavni cilj ove inicijative je stvaranje uslova za rad i smještaj umjetnika iz 16 + 1 zemalja, koji će im omogućiti da u okviru svojevrsne rezidencijalne platforme, u jednom od crnogorskih gradova, u inspirativnom ambijentu i atmosferi razmjene ideja i saradnje, stvaraju nove kreativne proizvode“, rekao je premijer Marković.

Šefovi vlada država Centralne i Istočne Evrope i Kine pozdravili su dosadašnju saradnju ostvarenu kroz Mehanizam 16+1 i iskazali snažnu zainteresovanost za nastavak i jačanje međusobnih odnosa. Posebno je naglašena važnost saradnje u oblasti energetike, infrastrukture, saobraćaja, turizma kao i finansija i digitalizacije. Predsjednik Državnog savjeta NR Kine Li Kećjang, sa kojim će se premijer Marković sastati kasnije danas, kazao je da je potvrđena važnost saradnje unutar 16+1 a posebno saradnje EU i Kine. Dodao je da vjeruje da će saradnja unutar 16+1 doprinijeti većoj ravnoteži razvoja u Evropi te da očekuje da će do naredne godine biti ostvaren cilj u trgovinskoj razmjeni od 100 milijardi dolara.

Na skupu je pozdravljena Grčka kao nova punopravna učesnica Mehanizma saradnje Kine i Centralne i Istočne Evrope.
          
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
    
KABINET PREDSJEDNIKA VLADE
    
  
      
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?