Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Ministar Darmanović u Varšavi: Dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja siguran put ka evropskoj budućnosti

Ministar Darmanović u Varšavi: Dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja siguran put ka evropskoj budućnosti
Datum objave 12.04.2019 16:28 | Autor MVP | Izvor: Ministarstvo vanjskih poslova

Ispis Štampaj stranicu


Crna Gora je posvećena očuvanju dobrosusjedskih odnosa i regionalnoj saradnji, kazao je ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović na sastanku ministara vanjskih poslova u okviru Berlinskog procesa, održanom danas u Varšavi. Ponovio je da, u tom pravcu, "nastojimo u kontinuitetu podsticati povjerenje i saradnju, čime jačamo i evropsku perspektivu regiona." 

Govoreći na sastanku u čijem fokusu su bila bilateralna pitanja i doprinos Berlinskog procesa njihovom rješavanju, šef crnogorske diplomatije je pozdravio i nedavno potpisivanje sporazuma o ukidanju rominga u regionu, istakavši da je važno nastaviti istim tempom i u odnosu na druga pitanja od zajedničkog interesa. 

Na toj liniji posebno je ukazao na značaj crnogorske inicijative za osnivanje međunarodnog Instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi. "Ova naša inicijativa dodatno bi promovisala saradnju u domenu nauke i tehnologije, a istovremeno bi predstavljala platformu za dalju edukaciju i povezivanje talentovanih mladih ljudi, što predstavlja naš zajednički cilj", ocijenio je ministar. Ukazao je da je, u okviru Berlinskog procesa, važno nastaviti sa realizacijom infrastrukturnih projekata što značajno doprinosi daljem ekonomskom razvoju, kao i ukupnoj stabilnosti i bezbjednosti regiona. 

Tokom sastanka, kojim su predsjedavali ministri vanjskih poslova Poljske i Njemačke Jacek Čaputovič i Haiko Mas, pohvaljena je dinamika realizacije obaveza preuzetih na prethodnim samitima, uz poseban osvrt na zajedničke deklaracije potpisane u julu u Londonu, koje se odnose na regionalnu saradnju i dobrosusjedske odnose, status nestalih osoba i ratne zločine. Istaknuto je, takođe, da je Zapadni Balkan važan dio Evrope, te da agenda Berlinskog procesa, čiji je fokus na boljem povezivanju i jačanju saradnje i razumijevanja, u značajnoj mjeri podstiče integraciju regiona u EU. 

Ministarskom sastanku u Varšavi prethodila je radna večera za šefove diplomatija čiji je domaćin bio predsjednik Republike Poljske Andrzej Duda. Ključna tema razgovora bila je politika mladih te njihova uloga u izgradnji stabilnijeg regiona. 

Na marginama susreta u Varšavi održan je i ministarski sastanak Fonda za Zapadni Balkan. Šefovi diplomatija Crne Gore, Albanije, Kosova, Sjeverne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine usvojili su zajedničku deklaraciju kojom je još jednom potvrđena posvećenost svih zemalja Zapadnog Balkana saradnji kao najboljem načinu za obezbjeđivanje trajne stabilnosti, te boljeg povezivanja, razvoja i napretka.


Ministarstvo vanjskih poslova