Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Premijer Marković sa NVO: Vlada snažno posvećena očuvanju i zaštiti Ulcinjske solane

Premijer Marković sa NVO: Vlada snažno posvećena očuvanju i zaštiti Ulcinjske solane
Datum objave 16.04.2019 18:18 | Autor KABINET PREDSJEDNIKA VLAD

Ispis Štampaj stranicu


Vlada Crne Gore snažno je posvećena očuvanju i zaštiti Ulcinjske solane, revitalizaciji tog prostora pa je u tom kontekstu obezbijedila zakonsku i plansku zaštitu lokaliteta, kazao je premijer Duško Marković na sastanku sa predstavnicima četiri NVO - EuroNatur Foundation, BirdLife International, Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Dr. Martin Schneider-Jacoby Association.

Predstavnici ove četiri NVO, Gabriel Švarderer, Ariel Bruner, Jovana Janjušević i Zenepa Lika uručili su premijeru Markoviću peticiju koju je potpisalo preko 90.000 građana iz Crne Gore i Evrope, a u kojoj se traži od predsjednika Vlade da osigura pravovremenu revitalizaciju proizvodnje soli u Ulcinjskoj solani, zaštitu Ulcinjske solane u skladu sa nacionalnim i međunarodnim pravom i da obezbijedi da Ulcinjska solana ostane u vlasništvu crnogorskih građana i da se njome rukovodi u najboljem interesu prirode i građana ove zemlje.

Premijer Marković je istakao da su namjera i djelovanje Vlade u ovom pravcu nesporni i podsjetio da je, osim donošenja planskih dokumenata kojima se ovo područje štiti, Vlada do sada investirala i milion eura u opremu i pumpe za vodu.

On je istakao da pitanje vlasništva nad zemljištem ne može i neće opredijeliti način valorizacije i zaštite tog prostora te da će se Vlada angažovati da riješi ovaj problem. Kazao je da je podrška i ekspertiza ovih nevladinih organizacija dobrodošla te da će u narednom periodu raditi zajedno na ispunjenju cilja – zaštiti i revitalizaciji Ulcinjske solane.

Sagovornici su se saglasili da je područje solane važno kako sa aspekta zaštite životne sredine, očuvanja biodiverziteta tako i sa aspekta ekonomije, otvaranja novih radnih mjesta i kreiranja nove turističke ponude u Crnoj Gori bazirane na zaštiti prirode.

Sastanku je prisustvovao i ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE