Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Duško Marković se sastao u Briselu sa ambasadorima država EU: Crnoj Gori poručeno da je nesumnjivi predvodnik integracija i stabilizujući faktor u regionu

Objavljeno: 17.04.2019. 23:40 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Duško Marković razgovarao je danas u Briselu sa ambasadorima država članica Evropske unije, u okviru nastavka dijaloga o procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, njenim rezultatima i izazovima kao i evropskoj persektivi.

Premijer je upoznao sagovornike sa političkim i ekonomskim kretanjima u našoj zemlji istakavši da Crna Gora bez alternative vidi svoju budućnost u evroatlantskom i evropskom prostoru.

„Kao zemlja u tranziciji svjesni smo svojih slabosti, izazova ali ne skrivamo ih, ne posustajemo pred njima i snažno koristimo iskustva, podršku i savjetovanja naših partnera. Mi smo zemlja kandidat koja ne želi članstvo u EU dok ne budemo u potpunosti spremni za njega. Ne želimo da budemo novi problem u EU nego kvalitet, ne želimo da ugrožavamo vrijednosti EU nego da im doprinosimo” – rekao je na sastanku predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Informišući ambasadore o uspješnoj ekonomskoj politici Vlade premijer je rekao da je deficit prepolovljen i da ne postoji bojazan za održivost naših javnih finansija te Crna Gora bilježi veoma visoke stope privrednog rasta – 4,7 odsto u 2017, i 4,9 odsto u 2018. godini. Pri tome je, rekao je predsjednik Vlade, rast zabilježen u svim sektorima – turizmu, energetici, poljoprivredi, industriji, trgovini…

Premijer Duško Marković je ukazao da se Crna Gora uspješno bori sa organizovanim kriminalom naglasivši da je država u posljednjih godinu dana izvršila odlučne akcije razbijanja najjačih kriminalnih udruženja.

„Evidentno je da organizovani kriminal gubi bitku sa državom. Institucije su sve jače i efikasnije. Ta borba u državi kakvu gradimo ne može i neće biti ravnopravna“ – poručio je najvišim diplomatskim predstavnicima država Evropske unije akreditovanim u Briselu predsjednik Vlade Crne Gore.

Predsjednik je kao posebno značajnu činjenicu istakao ulaganja EU u region Zapadnog Balkana, koja su u poslednjih 10 godina iznosila više od osam milijardi eura, a trgovina u proteklim godinama gotovo 50 milijardi eura, sa trendom rasta u korist regiona. „To građani regiona treba da znaju i da budu svjesni koliko Evropska unija direktno učestvuje u razvoju našeg regiona“ – kazao je premijer Duško Marković.

Ambasadori su istakli da region Zapadnog Balkana ima evropsku perspektivu i naglasili činjenicu da je naša zemlja nesumnjivi predvodnik integracionog procesa. U pogledu naše evropske integracije pohvaljena je činjenica da je Crna Gora svoju vanjsku i bezbjednosnu politiku u potpunosti uskladila sa zajedničkom politikom Evropske unije.

Odnos Crne Gore prema ostalim državama regiona i naša politika dobrosusjedstva i dijaloga istaknuti su kao pozitivan primjer uz ocjenu da naša zemlja predstavlja stabilizujući faktor na Zapadnom Balkanu.

Na sastanku je bilo riječi i o političkoj situaciji u našem regionu. Predsjednik Marković je iskoristio priliku da ponovi punu podršku Crne Gore istorijskom dogovoru Sjeverne Makedonije i Grčke.

Razgovoru, koji je organizovala Rumunija kao trenutna država predsjedavajuća Savjetom Evropske unije, prisustvovao je i glavni pregovarač sa Evropskom unijom Aleksandar Drljević.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE







Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?