Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crnogorska delegacija sa ambasadorima u Beogradu: Država odlučna da se izbori sa kriminalom i korupcijom

Objavljeno: 23.04.2019. 23:01 Autor: KEI
Crnogorski državni organi nastaviće da sprovode kvalitetne reforme u oblasti vladavine prava, uz očekivanje da Evropska komisija u ovogodišnjem izvještaju o napretku prepozna rezultate koji pokazuju da je Crna Gora spremna za novu fazu pregovaračkog procesa, ocijenjeno je tokom sastanka crnogorske delegacije sa nerezidentnim ambasadorima u Beogradu.

Crnogorsku delegaciju, koju je predvodio glavni pregovarač Aleksandar Drljević, činili su pregovarač za poglavlja 23 i 24 Marijana Laković, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i direktor Agencije za sprječavanje korupcije Sreten Radonjić, a u delegaciji je bio i ambasador Crne Gore u Srbiji Branislav Mićunović.

Oni su, tokom sastanka sa predstavnicima ambasada Holandije, Belgije, Švedske, Finske, Španije i Portugala, predstavili rezultate u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

„Crna Gora je odlučna da nastavi sa ostvarivanjem ubjedljivih rezultata na polju vladavine prava i pokaže da je spremna za narednu fazu pregovora. Očekujemo da sve članice EU prepoznaju pomake u radu nadležnih institucija, što će rezultirati dobijanjem Izvještaja o ispunjenju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, a potom i završnih mjerila“, saopštili su predstavnici crnogorske delegacije.

Glavni pregovarač je istakao da je jačanje vladavine prava u fokusu rada Vlade imajući u vidu značaj ove oblasti za ukupni napredak crnogorskog društva. On je ukazao na važnost političke, tehničke i finansijske podrške EU i prenio očekivanje da će više od 13 miliona eura koje će biti iskorišćeno za unapređenje sistema vladavine prava u Crnoj Gori, povećati efikasnost institucija i unaprijediti sistem zaštite ljudskih prava u skladu sa najboljim praksama EU.

Domaćin skupa, ambasador Holandije, Henk van den Dol, je izrazio zadovoljstvo zbog održavanja sastanka, konstatujući da je to još jedna potvrda prijateljskih odnosa Crne Gore i Holandije.


SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?