Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Vlade na Premijerskom satu: Otkrivanje narkotika na ŠB „Jadran“ bila je jedna od najuspješnijih zajedničkih akcija

Objavljeno: 24.04.2019. 19:34 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Duško Marković ocijenio je da je akcija kojom je osujećena kriminalna grupa da za svoje planove iskoristi Školski brod „Jadran“, jedna od najuspješnijih zajedničkih akcija policije, Specijalnog tužilaštva i bezbjednosnih službi, uključujući i pripadnike Ministarstva odbrane.

„Na ovaj način je spriječeno krijumčarenje oko 60 kilograma narkotika u vrijednosti od preko 5 miliona eura, odnosno suzbijena šira kriminalna aktivnost koja je imala međunarodni karakter, i više aspekata kriminalnog djelovanja. Znači – ovo je bila snažna i koordinirana akcija države i njenih udruženih institucija. Činjenica da su nadležni organi reagovali efikasno i identifikovali osumjničene kojima se stavlja na teret ovo teško krivično djelo, govori o profesionalnosti institucija iz sistema bezbjednosti, kao i o dosljednom sprovođenju zakona, što sam odmah i javno pozdravio“ – rekao je premijer u odgovoru na poslaničko pitanje Demokratskog fronta.

Predsjednik Vlade je kazao da se nažalost kriminalne radnje mogu dešavati svuda, pa je tako pokušana i zloupotreba Školskog broda Mornarice Crne Gore i uvlačenja Vojske i države u kriminalni kontekst.

„Ono što neće proći su pokušaji uvlačenja Vojske i države u kriminalni kontekst, radi političkih ili bilo kojih drugih interesa. Ovo jeste bio i pokušaj zloupotrebe naše Vojske, i njene reputacije, ali od strane lica koja – kad se dokaže krivica – nijesu dostojna svog vojničkog poziva. Vjerujem da ste morali registrovati da je akcija države bila pažljivo planirana i sprovedena, bez namjere da se išta skriva ili relativizuje, uz korišćenje punih kapaciteta institucija. A one jačaju svakog dana, i upravo to baca pravu svjetlost na naš status NATO članice, i našu sposobnost da doprinosimo kolektivnoj bezbjednostil, pa i kroz suzbijanje najtežih oblika kriminala. Uvjeren sam i da ste sami svjesni da nam je svima u interesu upravo razvijanje takve sposobnosti države, i da ovu akciju svi treba podjednako snažno da podržimo“ – rekao je predsjednik Marković.

Odgovarajući direktno na pitanje premijer je rekao da ne postoji kriminalni klan koji ima podršku vlasti, kako je insinuirano u pitanju, već da državni organi postupaju neselektivno.

„Da Vam saopštim jasno – ne postoji kriminalni klan koji ima podršku vlasti, kao što neutemeljeno insinuirate, i nema svaljivanja krivice ni na koga, već državni organi postupaju po Ustavu i zakonu i na taj način pravda dolazi do učinilaca krivičnih djela, odnosno pripadnika kriminalnih klanova. Ono čega ima i čega će jedino biti, jeste interes daljeg jačanja vladavine prava i efikasnog sprovođenja zakona. Crna Gora i njene institucije su pokazale da se beskompromisno i odlučno bore protiv kriminala. A ova akcija je dokaz upravo tome – a to je posvećenost, profesionalnost i odgovornost institucija i sistema bezbjednosti. Želim ovom prilikom da Vas podsjetim i na ono što namjerno prećutkujete i zanemarujete: Akcije sprovedene za prva tri mjeseca ove godine ukazuju na opsežne aktivnosti institucija na otkrivanju, dokazivanju i procesuiranju učinilaca krivičnih djela organizovanog kriminala, a o tome sam govorio tokom prethodnog Premijerskog sata. I to ne samo na našoj teritoriji, već svuda po svijetu, i na adresama za koje su pojedni kriminalci vjerovali da su van domašaja naših službi bezbjednosti. Dakle - u borbi države protiv organizovanog kriminala izuzetaka ni posustajanja neće biti“ – rekao je premijer Duško Marković odgovarajući na Premijerskom satu na pitanje Poslaničkog kluba Demokratskog fronta.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?