Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković na Premijerskom satu: Pravosnažne oslobađajuće presude treba posmatrati kao dokaz kvaliteta sistema, a ne kao njegovu anomaliju

Objavljeno: 24.04.2019. 21:45 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Duško Marković ocijenio je da troškovi koje država ima po osnovu posljedica oslobađajućih pravosnažnih sudskih presuda licima protiv kojih su podignute optužnice treba posmatrati u kontekstu nezavisnosti sudstva.

„Sud je samostalan i nezavisan i sudi na osnovu Ustava, zakona i potvrđenih i objavljenih međunarodnih ugovora, a da nezavisnost i samostalnost sudova i sudija obezbjeđuje Sudski savjet, kao samostalan i nezavisan organ. Takođe, da Državno tužilaštvo, kao jedinstven i samostalan državni organ, vrši poslove gonjenja učinilaca krivičnih djela i drugih kažnjivih djela koja se gone po službenoj dužnosti, i da njegovu samostalnost obezbjeđuje Tužilački savjet. Zajednički smo u ovom istom Parlamentu postigli široki konsenzus oko pitanja ustavne pozicije ovih institucija, pa neću dodatno elaborirati da nema odgovornosti Vlade za posao sudija i državnih tužilaca. Međutim, ono što jeste u nadležnosti Vlade, to i sprovodimo, a to je jačanje vladavine prava kao preduslov ekonomskog i društvenog razvoja Crne Gore. Vlada je kao jedan od aktera sveobuhvatne reforme pravosuđa, svakako zainteresovana da svi troškovi, pa i troškovi sudskog postupka na koje ukazujete, budu manji i vjerujemo da ćemo u narednom periodu do toga i doći“ – rekao je premijer odgovarajući na pitanje nezavisnog poslanika Aleksandra Damjanovića.

Premijer Marković je kazao i da pravosnažne oslobađajuće presude treba posmatrati upravo kao dokaz kvaliteta sistema, a ne kao njegovu anomaliju.

„Ako bi državni tužioci pokretali postupke samo u onim slučajevima kada su 100% sigurni da će uspjeti da dokažu krivicu, onda bi optužnice bile presude.“ – istakao je Duško Marković.

Osvrćući se na statistiku predsjednik Vlade je rekao da su podaci ohrabrujući.

„Tokom 2018. godine Državno tužilaštvo ostvarilo je izuzetno visok procenat potvrđenih optužnica, tako što je u postupku sudske kontrole potvrđeno skoro 98% optužnica. Procenat osuđujućih presuda takođe je visok i iznosi skoro 91%. Oslobađajućom presudom riješeno je manje od 4% optuženja, a odbijajućom manje od 2% optuženja.“ – istakao je predsjednik Vlade Duško Marković.

Predsjednik Vlade je dodao i da se crnogorsko pravosuđe ne nalazi ni u kakvom VD stanju koje bi na bilo koji način negativno uticalo na ostvarivanje njegove ustavne i društvene uloge.

„Smatrajući ova pitanja važnijim od iznosa novčanih davanja koja se iz budžeta vanredno izdvoje za rad sudova i tužilaštva, želim da poručim da i zakonodavna, i izvršna i sudska vlast moraju biti odgovorne građanima. Samostalnost je uslov efikasnosti svake od njih, a međusobna kontrola garant njihove odgovornosti.“ – naglasio je premijer Duško Marković.

U dodatnoj diskusiji Predsjednik Vlade je rekao da je sadašnje rješenje izbora Sudskog savjeta proisteklo kako bi bila izbjegnuta blokada sistema odnosno nelegitimno tijelo.

„Mi nijesmo do ovoga rješenja došli kao pravni nasilnici želeći da kompromitujemo ustavni i politički sistem u Crnoj Gori. Nego zbog toga što smo bili u takvoj situaciji nefunkcionlanošću parlamenta odnosno njegovom nespremnošći da dâ odgovor na ključno pitanje Ustava i funkcionisanja države. I konsultovali smo Venecijansku komisiju. Ovo rješenje je zasnovano na bazi sugestija Venecijanske komisije koja je, kao što znate, akter izmjena Ustava i donošenja zakona koji su na Ustavu zasnovani u procesu integracije i usklađivanja našeg zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije“ – rekao je premijer.

Predsjednik Vlade je iskazao spremnost na dijalog za pronalaženje rješenja. Kao primjer da je postojeće rješenje loše premijer Duško Marković je istakao činjenicu da kandidatura dugogodišnjeg sudije Evropskog suda za ljudska prava, profesora Nebojše Vučinića nije dobila podršku u Skupštini.

„Čovjek nespornog profesionalnog i svakog drugog autoriteta ne može da dobije podršku Parlamenta. Zašto? Mogao je da bude sudija Evropskog suda za ljudska prava, a ne može da bude član Sudskog savjeta“ – rekao je predsjednik Vlade.

„Odgovornost je na Parlamentu. Ako Vlada može da pomogne, zovnite nas, spremni smo da pomognemo“ – rekao je premijer.
  
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?