Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Vlade na Premijeskom satu: Ulcinj vrlo brzo treba da zauzme mjesto u vrhu opština po stepenu razvijenosti

Objavljeno: 24.04.2019. 21:57 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Duško Marković rekao je danas da razvoj Ulcinja smatra značajnim za razvoj cijele Crne Gore te da Ulcinj vrlo brzo treba da zauzme mjesto u vrhu opština po stepenu razvijenosti.

„Razvojne perspektive te opštine izuzetne su, ne samo u crnogorskim okvirima, nego i šire. Tim prije, obavezni smo na odgovoran pristup i na državnom, i posebno na lokalnom nivou. A on mora biti ne samo administrativan, nego suštinski i domaćinski kad je u pitanju rješavanje razvojnih prioriteta jednog tako reprezentativnog grada. Dakle, država je u prethodnom periodu obezbijedila povoljne uslove za ulaganje u visoko-kvalitetne hotelske kapacitete, a njihovu atraktivnost smo dodatno podigli i nedavnim započinjanjem razvojnog programa ekonomskog državljanstva radi investiranja“ – rekao je predsjednik Vlade na Premijerskom satu. Ocijenio je da zavidna turistička tradicija Ulcinja predstavlja pouzdanu osnovu za privlačenje investitora sa jasnom vizijom i potencijalom te da Vlada želi takve investitore i to na upravo lokacijama nekadašnjih turističkih objekata „Galeb“, „Lido“ i „Jadran“.

Odgovarajući na pitanje potpredsjednika Skupštine Gencija Nimanbegua o planovima sa ove tri lokacije premijer je rekao da su sva tri do sada bila neuspješni primjeri potencijalnih razvojnih projekata.

Predsjednik Marković je pozdravio interesovanje poslanika Nimanbegua da se razgovara o izazovima u realizaciji ova tri projekta, koji po obimu očekivanih investicija imaju potencijala da budu razvojna prekretnica Ulcinja, kao i da obogate turističku ponudu i doprinesu zapošljavanju građana.

Rekao je da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma u prethodnom periodu detaljno informisalo o hronologiji postupanja i statusima realizacije ovih projekata. On je dalje naveo da je u cilju realizacije Zaključaka Vlade Crne Gore od 10. marta 2016. godine, angažovan pravni savjetnik koji je pripremio analizu obaveza ugovornih strana i preuzetih aktivnosti obje ugovorne strane u slučaju hotela „Galeb“, a kojom je dat pregled mogućih postupaka raskida ugovora, kao i pravne posljedice raskida. U nalazu Kontrolora vezanog za Ugovor o kupoprodaji hotela „Galeb“ se konstatuje da je kupac uplatio kupoprodajnu cijenu u iznosu od 5,7 miliona eura u skladu sa rokovima predviđenim Ugovorom, da je blagovremeno dostavio garancije i u potpunosti ispoštovao Socijalni program u iznosu od 1,7 miliona eura, ali da investiciju nije realizovao u skladu sa Investicionim planom zbog kašnjenja lokalne samouprave u obezbjeđivanju planskih pretpostavki za realizaciju projekta. Opština Ulcinj je prostorno – plansku dokumentaciju donijela tek poslije 6 godina od dana zaključenja Ugovora, što je onemogućulo kupca da investira Ugovorom utvrđeni iznos.

„Kada je u pitanju realizacija Ugovora o kupoprodaji Hotela „Lido“ na Velikoj plaži, nalazi Kontrolora potvrđuju da je kupac i u ovom slučaju u cjelosti uplatio kupoprodajnu cijenu u iznosu od 10,8 miliona eura u ugovorenom roku, da je ispoštovao Socijalni program, ali da investicija nije realizovana u skladu sa Investicionim planom, između ostalog zbog nerješavanja 75% ekološkog problema – kanala Port Milena“ – rekao je predsjednik Marković.

Po pitanju parnice koju Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom vodi pred Privrednim sudom u cilju raskida Ugovora o dugoročnom zakupu lokacije bivšeg hotela „Jadran“, pravosnažna presuda po ovom predmetu još nije donijeta – rekao je premijer dodajući da je uočena inertnost lokalne samouprave prilikom postupanja po preporukama Vlade u cilju uklanjanja objekata sa Rta Bratislava, kako bi se stvorili uslovi za turističku valorizaciju ovog lokaliteta.

„Država je u prethodnom periodu obezbijedila povoljne uslove za ulaganje u visoko – kvalitetne hotelske kapacitete, a njihovu atraktivnost je dodatno podigla i nedavnim započinjanjem razvojnog programa ekonomskog državljanstva radi investiranja“, istakao je premijer Marković i dodao da su u Ulcinju poželjni investitori sa jasnom vizijom i potencijalom, kao i to da će Vlada partnerski postupati prema svima koji su spremni da svoj kapital ulažu u održive razvojne projekte.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?