Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Vlade Duško Marković na Premijerskom satu: Cijenu struje definiše nezavisni regulator, Vlada štiti najosjetljivije kategorije

Objavljeno: 24.04.2019. 22:11 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Premijer Duško Marković je poručio u Parlamentu da je cijena električne energije u nadležnosti nezavisnog regulatora, a da je opredjeljenje Vlade da kroz svoju politiku štiti najosjetljivije kategorije našeg stanovništva.

„Zato danas, kroz dvije grupe programa, Vlada subvencionira račune za utrošenu električnu energiju za oko 17.000 domaćinstava. Po prvi put su prepoznate i one kategorije kupaca, koje nikada ne mogu biti isključene sa mreže, bez obzira na eventualni dug“ – rekao je predsjednik Vlade odgovarajući na Premijerskom satu na pitanje poslanika Raška Konjevića iz Socijaldemokratske partije „Da li će Vlada odustati od povećanja cijene struje najavljenog za 1. maj“?

Premijer je rekao da je pitanje definisanja cijene struje koju prodaje Elektroprivreda u nadležnosti nezavisnog regulatora, koji svoj posao radi na osnovu jasnih i detaljnih metodologija.

„Ono što jeste u nadležnosti Vlade, to je određivanje naknade za obnovljive izvore energije, koju u zavisnosti od ulaska u sistem investicija u ovoj oblasti, Vlada definiše prema metodologiji. Kao što smo i obećali na početku ove godine, sagledavali smo u prethodnom periodu sve mogućnosti kako bismo pravično rasporedili teret obnovljivih izvora na sve potrosače. U tom smislu, donijeli smo odluku da od 1. juna ove godine ukinemo naknadu za obnovljive izvore i da taj trošak umjesto potrošača plaća Vlada iz sredstava prikupljenih od zagađivača, a kroz akcizu na ugalj. Ova stavka čini oko 5 odsto računa kod potrošača koji troše do 30 eura mjesečno ili oko 1,5 odsto računa potrošača koji troše do 100 eura. Dakle, ukidanjem ove naknade, koja će se ubuduće finansirati od strane zagađivača (emitera ugljen-dioksida) računi će biti manji između 1,5 odsto i 5 odsto, što je jedno od najvećih, zabilježenih umanjenja računa“ – rekao je premijer.

Vlada je povratila vlasništvo nad Elektroprivredom na skoro 80 odsto

Predsjednik Marković je rekao da vjeruje da je ova Vlada pokazala kako se na ispravan način upravlja nacionalnim preduzećem u kojem Vlada ima vlasništvo.

„Vlada je povratila vlasništvo nad Elektroprivredom na skoro 80 odsto, dok se do kraja godine očekuje postizanje 100 odsto vlasništva. Ta aktivnost koštala je 230 miliona i ni na koji način nije opteretila ni budžet ni građane. Da vam saopštim dalje – državna Elektroprovreda je pokrenula investicioni ciklus poslije 10 godina. Već idući mjesec očekujemo raspisivanje tendera za ekološku rekonstrukciju prvog bloka termoelektrane, u junu potpisivanje ugovora za izgradnju vjetroelektrane Gvozd i rekonstrukciju hidroelektrana Perućica i Piva, a do kraja godine početak izgradnje solarne elektrane Briska Gora. Paralelno sa ovim projektima, vrijedno se radi na pripremi za gradnju hidroelektrane Komarnica“ – poručio je predsjednik Marković.

Elektroprivreda u ulozi investitora

Predsjednik Vlade Duško Marković je rekao da Elektroprivreda priprema i ulazi u proces ekološke rekonstrukcije termoelektrane Pljevlja sa 40 miliona eura, rekonstrukcije hidroelektrana Piva i Perućica sa 40 miliona, gradnje solarne elektrane Briska Gora sa 200 miliona eura, gradnju hidroelektrane Komarnica sa 260 - 290 miliona eura, hidroelektrane Kruševo - 160 miliona eura i vjetroelektrane Gvozd - 70 miliona eura. 

„Mi smo krenuli u poseban projekat obnove deseto-kilovatne mreže i niskonaponske mreže kako bismo obezbijedili sigurnost napajanja električnom energijom, i za 3 godine, ta investicija je 80 miliona eura. U ovoj i do polovine naredne godine, iznosi 30 miliona eura“ – kazao je predsjednik Vlade.

Premijer je zaključio da odavno nijesmo Elektroprivredu imali u ulozi investitora, a sada to imamo.

„Stoga ne brinite ni o sadašnjoj ni o budućoj dobiti države, koju ćemo kao vlasnici svakako upotrijebi namjenski – za dalji razvoj sistema i usluga, i podršku osjetljivim kategorijama. Vlada će nastaviti da insistira na realizaciji strateških prioriteta – razvoja i pouzdanog napajanja električnom energijom svih potrošača po optimalnim cijenama“ – rekao je predsjednik Marković.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?