Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković na Premijerskom satu: Moramo mijenjati pristup i našu viziju postavljati u skladu sa trendovima velikih tržišta i globalnih ekonomija

Objavljeno: 24.04.2019. 22:29 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
„Uvjeren sam da kao društvo stvaramo manje nego što možemo, i da to samo po sebi povlači i nedovoljnu konkurentnost i neefikasnu valorizaciju razvojnih resursa“, rekao je premijer Duško Marković, odgovarajuću u Skupštini Crne Gore na pitanje poslaničkog kluba Socijaldemokrata i Liberalnije partije, Borisa Mugoše u okviru instituta Premijerski sat.

Premijer je naglasio da sve dok tema jačanja izvoznog potencijala ne postane fokus svih segmenata društva, o njoj se moramo starati svakodnevno, gradeći sposobnost da svi ekonomski i socijalni akteri u tom procesu pronađu svoje mjesto.

„Pitanje smanjenja spoljno-trgovinskog deficita i povećanja konkurentnosti jeste prioritet Vlade u cjelini, a posebnu odgovornost nosi više njenih resora. Ali ovo pitanje podjednako mora biti prioritet i privrednika i zaposlenih i asocijacija poslodavaca i sindikalnih organizacija. Interes nam je da građanima kroz primanja podijelimo novu vrijednost, a možemo je raspodijeliti samo ako je prethodno stvorimo“, istakao je premijer Marković.

Kada je u pitanju suočavanje sa spoljno-trgovinskim deficitom u oblasti poljoprivrede i energetike, premijer je podsjetio da je prije nekoliko mjeseci upoznao poslanike sa konkretnim koracima koje je Vlada preduzela po tom pitanju.

„Zaključenim ugovorima za dugoročni zakup poljoprivrednog zemljišta, kao i ugovorom o zakupu zemljišta u svrhu izgradnje solarne elektrane na Briskoj gori, Vlada je napravila iskorak i iz uloge kreatora poslovnog ambijenta, prešla u ulogu investitora, odnosno vlasnika imovine koji želi da je stavi u funkciju, i od nje dobije novu vrijednost“, rekao je predsjednik Vlade, naglasivši da svaki pedalj naše zemlje ima vrijednost i da mora biti valorizovan na održiv i efikasan način.

Ukazujući na zapuštenost porodičnih imanja i sporost u valorizaciji građevinskog zemljišta i prirodnih resursa, predsjednik je naglasio: „Ovo je vrijeme kad moramo mijenjati pristup i našu viziju postavljati u skladu sa trendovima velikih tržišta i globalnih ekonomija.“

Kada je u pitanju državna imovina, premijer je istakao da će Vlada davati prioritet njenoj valorizaciji, kao i da ministarstva koja imaju direktnu nadležnost moraju biti na raspolaganju preduzetnicima, jer su linije i programi budžetske podrške obezbijeđeni. I sve to ima smisla samo ako će od toga imati koristi građanin i njegova porodica.

Premijer je podsjetio da u toku 2018. godine u saradnji sa Privrednom komorom i u partnerstvu sa trgovačkim lancima pokrenut program promocije proizvoda pod nazivom „Kupujmo domaće“, koji ima za cilj da se u trgovinama nađe što veći broj konkurentnih proizvoda, sa posebnim akcentom na manje proizvođače.

„Svakog dana radimo i na stvaranju uslova za što jeftiniji plasman crnogorskih usluga na inostrana tržišta. Zbog toga je Crna Gora aktivno učestvovala u pregovorima o liberalizaciji trgovine uslugama kroz zaključivanje CEFTA Dodatnog Protokola 6“, rekao je predsjednik Marković. 

Premijer je najavio da će tokom 2019. godine Ministarstvo ekonomije sprovoditi „Program za unapređenja konkurentnosti privrede“, sa dvije linije stručne i čak šest linija finansijske podrške, za koji je oprediljeno ukupno 1,64 miliona €.

„Poslije dužeg vremena, bilježimo značajne rezultate na strani izvoza, pa u IV kvartalu 2018. godine crnogorski izvoz iznosi 106 miliona eura, što je u poređenju sa IV kvartalom 2017. godine porast od skoro devet odsto. Analizirajući ove podatke, raduje činjenica da se uvoz hrane i životinja u 2018. godini smanjio za četiri odsto, što je posljedica Vladinih politika usmjerenih na proširenje proizvodne baze i povećanje finalizacije proizvoda u sektoru poljoprivrede. Takođe, i izvoz hemijskih proizvoda značajno se povećao, i to za skoro 70 odsto – u prvom redu medicinski, farmaceutski i drugi hemijski proizvodi“, naveo je premijer.

„Uz adekvatno uključivanje svih partnera, a posebno socijalne i biznis zajednice, neupitno je očuvanje i dalje unapređenje visokih stopa rasta naše ekonomije, povećanje izvoznog potencijala, a samim tim i poboljšanje uslova rada i kvaliteta života u Crnoj Gori“, zaključio je predsjednik Marković.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?