Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Vlada pokazuje da misli najprije na građane, a onda na brojke – poručili nadležni ministri zaposlenima na Međunarodni praznik rada

Vlada pokazuje da misli najprije na građane, a onda na brojke – poručili nadležni ministri zaposlenima na Međunarodni praznik rada
Datum objave 01.05.2019 11:36 | Autor SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


Cilj Vlade je da se efekti rasta bruto domaćeg proizvoda reflektuju na dalje poboljšanje životnog standarda građana, da građani imaju standard koji imaju građani zemalja članica EU čime Vlada pokazuje da misli najprije na građane, a onda na brojke – poručili su povodom 1. maja – Međunarodnog praznika rada nadležni ministri u Vladi Crne Gore.

„Ekonomski rast već ima efekte na građane i njihov životni standard o čemu svjedoče podaci o povećanju broja zaposlenih za 15.000 u periodu od kraja 2016. do danas. Rast zaposlenosti doprinosi smanjenju rizika od siromaštva i poboljšanju standarda građana“ – poručio je ministar finansija Darko Radunović građanina u prvomajskoj poruci. Podsjetio je da je sa ciljem unapređenja životnog standarda radnika sa najnižom zaradom Vlada Crne Gore nedavno predložila povećanje minimalne zarade za 15 odsto i smanjenje stope doprinosa za obavezno osiguranje na teret poslodavaca za 2 odsto te da će od januara naredne godine biti smanjena sa 11 na 9 odsto stopa poreza na dohodak fizičkih lica.


Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić je najavio usvajanje više sistemskih zakona koji će unaprijediti radno zakonodavstvo i obezbijediti zaposlenima prava koja garantuju najviši međunarodni standardi i koja se primjenjuju u državama Evropske unije.

„Radi se o novom zakonu o radu, zakonu o pravima radnika upućenih na rad u inostranstvo, zakonu o mirnom rješavanju radnih sporova, zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju i drugim zakonima koji regulišu oblast rada. Svi ovi zakoni su urađeni kroz socijalni dijalog i podržani su od sva tri socijalna partnera – dakle i od predstavnika reprezentativnih organizacija sindikata što garantuje poštovanje prava svih socijalnih partnera. Od ovih propisa i strukturnih reformi koje sprovodimo u oblasti rada očekujemo da podstaknu nova zapošljavanja i stvore uslove za dostojanstven rad koji podrazumijeva, pored ostaloga, sigurnije radno mjesto, jednaki tretman zaposlenih, posebnu zaštitu za posebne kategorije zaposlenih, veću zaradu i uopšte pravednije uslove rada“ – rekao je ministar Purišić.

Podsjetio je da su prosječna zarada i prosječna penzija najveće u Crnoj Gori u posmatrajući region Zapadnog Balkana, ali da to nije krajnji cilj Vlade.

„Naš cilj je a naši građani imaju standard koji imaju građani zemalja članica EU, da se otvaraju nova radna mjesta za naše mlade i da se obezbijede produktivna i dostojanstvena radna mjesta za sve“ – poručio je ministar rada i socijalnog staranja.


Ministrica ekonomije Dragica Sekulić je poručula da nas Međunarodni praznik rada podsjeća na to da prilikom kreiranja ekonomske politike prvo moramo misliti na ljude, a onda na brojeve.

„Vjerujem da smo kroz izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim smo definisali da su državni praznici i nedjelja neradni dani u trgovinama, to i postigli. Ovom izmjenom, koju je Vlada usvojila i trenutno se nalazi u skupštinskoj proceduri, obezbijedili smo da više od 37.000 ljudi, koji rade u trgovinama, imaju svoja prava i da nedjelje i praznike posvete svojim porodicama. Vjerujem da će to obezbijediti za preko 37.000 porodica u Crnoj Gori kvalitetniji život“ – poručila je ministrica Sekulić.

Rekla je da će Ministarstvo ekonomije i ubuduće prilikom donošenja rješenja u vezi sa ekonomskom politikom, misliti najprije na građane, a onda na brojeve.


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE