Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović učestvovao na 5. Svjetskom forumu o interkulturnom dijalogu u Bakuu

Objavljeno: 03.05.2019. 02:45 Autor: Ministarstvo kulture
mku
Ministar kulture Aleksandar Bogdanović učestvuje na 5. Svjetskom forumu o interkulturnom dijalogu u Bakuu, gdje je danas govorio na panelu „Interkulturni dijalog za konkretne promjene“. 

Ministar Bogdanović je obraćajući se učesnicima Panela istakao: "Veliko je zadovoljstvo što danas govorimo o ulozi koju interkulturni dijalog ima u promjeni globalnog društva i svijesti ljudi uopšte. Poštovanje principa na kojima počiva interkulturni dijalog je obaveza svima koji djeluju u oblasti javnih politika, a pogotovo onima koji djeluju u oblasti kulture. Načela međukulturnog dijaloga moraju biti sastavni dio državne politike i temelj za razvoj i društveno blagostanje. Crna Gora je zemlja koja oduvijek počiva na očuvanju principa multukulturalnosti i kulturne raznolikosti, čije principe crnogorska Vlada svojom politikom afirmiše u kontinuitetu predano radeći na daljem unaprijeđenju kulturne politike i promociji koncepata interkulturnog dijaloga i multikulturalizma." 

"Dozvolite da naglasim da je Crna Gora tokom svoje istorije bila mjesto na kojem se dijalog kultura uvijek čuvao kao osnovni preduslov za društvenu koheziju i političku sigurnost. Osnovni izazov očuvanja kulturne raznolikosti u crnogorskom kontekstu prije svega treba tražiti u praksi savremene umjetnosti, odnosno u produkciji sadržaja koja emanira vrijednosti interkulturalizma i interkulturnog dijaloga. U prostoru savremene umjetnosti kreira se zajedničko iskustvo u transferu univerzalnih vrijednosti umjetničkog djela u zajednici sa publikom. Prateći politike interkulturnog dijaloga i razvoja multikulturalnosti kao osnovnog prioriteta, Ministarstvo kulture je usvojilo Nacionalni program razvoja kulture 2016-2020. godine, koji je kao osnovni strateški dokument iz domena kulture baziran i na promociji interkulturnog dijaloga i afirmaciji raznolikosti kulturnih izraza. U narednom periodu ćemo učiniti dodatne korake u cilju promocije ovih bitnih društvenih i političkih principa i na taj način podržati pozitivne globalne promjene koje donosi jačanje interkulturnog dijaloga." - dodao je Ministar. 

Svjetski forum o interkulturnom dijalogu, koji se od 02-03. maja 2019. godine održava na temu „Unapređenjem dijaloga protiv diskriminacije, nejednakosti i nasilnih konflikata“ organizuje Vlada Azerbejdžana, u saradnji sa Organizacijom Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), UN Alijansom civilizacije, UN Svjetskom turističkom organizacijom, Savjetom Evrope i Islamskom organizacijom za obrazovanje, nauku i kulturu (ISESCO), u okviru Baku procesa za interkulturni dijalog. 

Tokom boravka u Bakuu, ministar Bogdanović će razgovarati sa ministrom kulture Azerbejdžana, Abdulfasom Garajevim i Nj.E. jordanskom princezom Danom Firas.

Ministarstvo kulture

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?