Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović - ministar Garajev: Program saradnje u oblasti kulture unaprijediće odnose Crne Gore i Azerbejdžana

Objavljeno: 03.05.2019. 18:20 Autor: Ministarstvo kulture
MKUMinistar kulture Aleksandar Bogdanović razgovarao je tokom boravka u Bakuu sa ministrom kulture Republike Azerbejdžan, Abdulfasom Garajevim. Sastanak je bio posvećen temama i konkretnim aktivnostima koje će se realizovati u narednom periodu, a koje će sadržati Program saradnje u oblasti kulture između Ministarstava kulture Crne Gore i Ministarstva kulture Republike Azerbejdžan. 

Dokument na kojem će dva ministarstva raditi u narednom periodu, kako su istakli ministri na sastanku, biće okvir za saradnju u kulturi, koja će se bazirati na zajedničkoj promociji i popularizaciji naše bogate kulturne baštine, ali i na razmjeni znanja i iskustava u svim oblastima kulture.

Kako je naveo ministar Bogdanović odnosi Crne Gore i Republike Azerbejdžan u oblasti kulture, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu mogu poslužiti kao primjer i izrazio uvjerenje da će u narednim godinama oni biti sve sadržajniji, te da će zahvaljujući tome njihovi rezultati biti dalekosežniji. 

Sagovornici su razgovarali o projektima saradnje u oblasti kinematografije, zatim zajedničkoj realizaciji projekata i programa iz oblasti muzičko-scenske djelatnosti, pozorišta, vizuelne umjetnosti, književnosti i prevodilaštva, s posebnim akcentom na direktnu razmjenu između relevantnih institucija dvije zemlje. 

Takođe bilo je riječi i o saradnji u oblasti restauracije i zaštite muzejskih predmeta od tekstila. Ministar Garajev je izrazio spremnost da stručnjaci iz ove oblasti posjete Crnu Goru im pruže pomoč našim muzejima u adekvatnoj zaštiti I restauraciji navedenih predmeta.

Tokom razgovora istaknuta je važnost saradnje u oblasti kreativnih industrija, kao grani koja je u Crnoj Gori u procesu razvoja. U tom kontekstu, ministar Bogdanović je je upoznao ministra Garajeva i da se u Crnoj Gori uskoro planira otvaranje jednog kreativnog haba u okviru inicijative 17+1, Mehanizma za saradnju Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, ali i naveo da postoji prostor za pokretanje sličnog projekta i sa drugim zemljama. 

  MKU    MKU
Ministar je razgovarao i sa Nj.E. jordanskom princezom Danom Firas, UNESCO ambasadorkom dobre volje. Na sastanku je razgovarano o značaju adekvatne zaštite kulturne baštine naših zemalja. Istaknuta je važnost očuvanja područja koja se nalaze na UNESCO listi svjetske kulturne baštine i razgovarano o radu Petra nacionalnog fonda, čija je predsjednica princeza Firas, a koji se bavi zaštitom, promocijom i konzervacijom ovog UNESCO područja. 

Ministar Bogdanović je upoznao princezu Firas sa podsticajnim mjerama koje se nude inostranim producentima koji svoja filmska ostvarenja snimaju u Crnoj Gori, kao i aktivnostima na razvoju kreativnih industrija. 

Na marginama Svjetskog foruma o interkulturnom dijalogu u Bakuu, ministar Bogdanović je razgovarao i sa Abdulazizom Othmanom Altvaijrijem, generalnim direktorom ISESCO, kao i sa Gabriellom Battaini Dragoni, zamjenicom generalnog sekretara Savjeta Evrope i Nadom Al –Nashif, pomoćnicom generalnog direktora za društvene i humanističke nauke UNESCO-a.

Ministar Bogdanović je boravio u Bakuu povodom učešća na 5. Svjetskom forumu o interkulturnom dijalogu na kojem je govorio na panelu „Interkulturni dijalog za konkretne promjene“. 

Svjetski forum o interkulturnom dijalogu, koji se od 02-03. maja 2019. godine održavao na temu „Unapređenjem dijaloga protiv diskriminacije, nejednakosti i nasilnih konflikata“ organizovala je Vlada Azerbejdžana, u saradnji sa Organizacijom Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), UN Alijansom civilizacije, UN Svjetskom turističkom organizacijom, Savjetom Evrope i Islamskom organizacijom za obrazovanje, nauku i kulturu (ISESCO), u okviru Baku procesa za interkulturni dijalog. 

Ministarstvo kulture




Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?