Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Ministar Nuhodžić u Bakuu: Crna Gora poštuje ljudska prava i slobode u kontekstu migracija

Ministar Nuhodžić u Bakuu: Crna Gora poštuje ljudska prava i slobode u kontekstu migracija
Datum objave 03.05.2019 15:33 | Autor MUP | Izvor: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ispis Štampaj stranicu


Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić poručio je na Svjetskom forumu o interkulturnom dijalogu koji se održava u Bakuu da je Crna Gora heterogena, multinacionalna i multikulturalna država, i zastupa princip „Živjeti zajedno kao jednaki u dostojanstvu“.

„Mi u Crnoj Gori smo prepoznali da je naša obaveza – ne samo državna i politička, već i ljudska, da ljudima koji su nasilno raseljeni pružimo odgovarajuću institucionalnu i pravnu pomoć. Pokrenuli smo sve mehanizme kako bismo im pronašli sigurno utočište, a pri tom ne narušavajući stabilnost svoje države i regiona. Posebno, stoga, što je Crna Gora prepoznata kao faktor povezivanja i primjer očuvanja bezbjednosti na prostoru Zapadnog Balkana. Mi uvažavamo bezbjednosne potrebe, s jedne strane i potrebe poštovanja univerzalnih ljudskih prava i sloboda, u kontekstu migracija, s druge strane. Prava je prilika da upravo s ovoga mjesta poručimo da Crna Gora, kao odgovorno društvo, ispoljava veliku osjetljivost prema potrebama ugroženih lica, težeći da se i na taj način legitimiše kao društvo evropskih vrijednosti i perspektive“ – rekao je ministar Nuhodžić u Bakuu na 5. Svjetskom forumu o interkulturnom dijalogu.

U svojstvu glavnog govornika na panelu „Migracije, preseljenje i ljudska bezbjednost“, ministar je naveo da je Crna Gora, po uzoru na evropske demokratije, svojim zakonodavstvom stvorila crnogorsko društvo kao inkluzivnu zajednicu koja razumije razloge i uzroke zbog kojih su ljudi prisiljeni da napuste svoje matične države. „Crna Gora je izgradila jedno otvoreno društvo koje je nivo ksenofobije, rasizma i ostalih oblika netolerancije smanjilo na najmanju moguću mjeru. Dodao bih, da je to i u duhu naše multikulturne tradicije. Crna Gora istinski živi svoju različitost“ – saopštio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Posebno je naglasio da je Crna Gora u potpunosti posvećena međunarodnim naporima na planu osiguravanja efikasnog upravljanja migracijama u svim dimenzijama, te da je, u tom kontekstu, podržala usvajanje Globalnog kompakta za sigurne, uređene i regularne migracije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova