Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković odgovarao na pitanje novinara: Neće biti nestabilnosti, vjerujem u odgovornost lidera DF

Objavljeno: 07.05.2019. 19:16 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Duško Marković rekao je danas u Budvi da vjeruje u političku i ličnu zrelost političkih lidera Demokratskog fronta i da nije zabrinut u vezi sa nagovještajima događaja koji će uslijediti nakon objavljivanja sudske odluke i procesu za pokušaj terorizma.

Na pitanje novinara postavljeno nakon otvaranja četvrtog Foruma Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR) da li očekuje destabilizaciju prilika u državi nakon donošenja sudske odluke najavljene za prekosjutra premijer je ocijenio da je to nemoguće.

„To je nemoguće. Nije Crna Gora zemlja u kojoj su takvi sukobi mogući pa čak i ovom povodom. Ne samo zbog toga što je Crna Gora stabilna država u kojoj institucije funkcionišu, u kojoj svaki izazov može biti institucionalno riješen sa aspekta obezbjeđivanja stabilnosti, sigurnosti pojedinaca i države nego zbog toga što, bez obzira na retoriku koju smo čuli i koja nije prijatna, koja djeluje zbunjujuće, ja vjerujem u odgovornost političkih lidera Demokratskog fronta“ – rekao je premijer Duško Marković. Dodao je da Demokratski front kao najjača opoziciona politička snaga u Crnoj Gori snosi zajedno sa vlašću odgovornost za red i stabilnost.

„Razumijem da je ovaj proces bio iscrpljujući, ne samo da razumijem nego sam i čuo da su oni ispoljavali nezadovoljstvo sadržajem tog procesa, navodnim političkim pritiskom od strane vlasti na sudstvo što je apsolutno netačno, ali ja vjerujem u njihovu političku odgovornost, u političku i ličnu zrelost i nijesam zabrinut oko dešavanja koja će uslijediti nakon objavljivanja sudske odluke“ – rekao je premijer.

Ocijenio je da svako ispoljavanje nepsremnosti poštovanja sudskih odluka i neslaganja sa sudskim postupkom predstavlja pritisak na samostalnost pravosuđa i njegov rad.

Upitan da li su u vezi sa donošenjem sudske odluke podignut nivo pripravnosti određenih državnih službi i zaštite najviših državnih ličnosti predsjednik Vlade je rekao da nema nikakvog posebnog i vanrednog stanja.

„Nemamo procjenu da se u Crnoj Gori može desiti nestabilnost, pa i ovom povodom. Dakle, službe bezbjednosti su u redovnim aktivnostima, funkcioneri rade svoj posao u okviru svoje nadležnosti sa sistemom bezbjednosti koji je redovan, kao što vidite tako da nema nikakvih vanrednih prilika tim povodom“ – kazao je premijer Duško Marković.

Koncesije na aerodrome na sjednici Vlade u narednih desetak dana

Na pitanje novinara o tome kada će Vlada razmatrati koncesije na aerodrome predsjednik Marković je rekao da je juče Vlada dobila od Ekonomskog fakulteta Elaborat o tržišnoj vrijednosti aerodroma koji je bio posljednji potreban dokument.

„Vjerujem da ćemo u narednih desetak dana sada u cjelini konceskonog akta potpuno zaokruženog biti na dnevnom redu Vlade usvojiti i pokrenuti koncesioni postupak“ – rekao je premijer.

Ne odgovaramo na neutemeljene prigovore iz Srbije

Na pitanje novinara iz Srbije o odnosima dviju država predsjednik Vlade je ocijenio da su odnosi dobri, te da Crna Gora ne reaguje na povremene neutemeljene prigovore koji stižu iz Srbije.

„Ocjenjujem ih dobrim. U posljednje vrijeme vidimo da postoji malo nervoze, da postoji prigovora i packi na crnogorsku politiku koja se tiče cijelog regiona, njegove stabilizacije i mira i prosperiteta. Kao što vidite mi u Crnoj Gori ne reagujemo na takve prigovore jer ih smatramo neutemeljenim. Crna Gora ima dosljednu politku, Crna Gora je zemlja koja širi dijalog i toleranciju u regionu sa svima, a prije svih sa Srbijom. Razumijemo teško nasljeđe Srbije u rješavanju kosovskog problema tako da razumijemo ponekad i nervozu. Ne slažemo se često sa prigovorima koji dolaze sa te strane na naš račun, ali kao što vidite ne reagujemo nervozno. Želimo da damo doprinos da Srbija riješi svoja teška pitanja ne samo zbog sebe nego i regiona u cjelini“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković u Budvi odgovarajući na pitanja novinara po otvaranju četvrtog Foruma Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR).

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?