Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Darmanović-Lajčak: Crna Gora konstruktivan akter u regionu i pouzdan partner OEBS-a

Darmanović-Lajčak: Crna Gora konstruktivan akter u regionu i pouzdan partner OEBS-a
Datum objave 07.05.2019 20:49 | Autor MVP | Izvor: Ministarstvo vanjskih poslova

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović sastao se večeras u Budvi sa predsjedavajućim OEBS-a i ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Lajčakom

Šef crnogorske diplomatije je ocijenio odnose između Crne Gore i Slovačke odličnim, čemu u najvećoj mjeri doprinosi sadržajna i otvorena saradnja u svim oblastima. Posebno je ukazao na prostor za proširivanje ekonomske saradnje između dvije države, naročito u oblastima turizma, energetike, poljoprivede, prerađivačke industrije i održivih tehnologija. Zahvalio je na čvrstoj podršci Slovačke integracionim aspiracijama Crne Gore, prevashodno kroz ekspertsku i tehničku podršku reformskim procesima. 

Ministar Lajčak je izrazio zahvalnost na iskrenom partnerstvu sa Crnom Gorom, te naglasio da je očigledan napredak naše države na svim poljima, što je i prepoznato od strane evropskih partnera. Slovački šef diplomatije je naglasio da je Crna Gora konstruktivan akter u regionu i pouzdan partner OEBS-a. Dodao je da je saradnja između Vlade Crne Gore i misije OEBS-a odlična, te da realizacija aktivnosti pozitivno utiče na dodatan razvoj crnogorskih institucija. 

U kontekstu saradnje sa OEBS-om, ministar Darmanović je ponovio punu podršku prioritetima slovačkog predsjedavanja, te ukazao na odličnu saradnju Crne Gore i Misije OEBS-a, koja je rezultirala realizacijom brojnih aktivnosti, naročito u pogledu jačanja vladavine prava, unaprjeđenja medijskog zakonodavstva i izbornih reformi, kao i u domenu borbe protiv terorizma i sajber kriminala.

Sagovornici su se saglasili da je uloga OEBS-a u regionu konstruktivna i višestruko korisna, te da značajno doprinosi napretku u oblastima vladavine prava i efektivnosti institucionalnih mehanizma. Takođe, naglašeno je da bi svi akteri u regionu, putem bliske i otvorene saradnje, trebalo zajedno da doprinose izgradnji stabilnijeg i prosperitetnijeg Zapadnog Balkana.

Ministarstvo vanjskih poslova