Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Duško Marković u Berlinu dogovorio prve konkretne korake u intenziviranju saradnje njemačke privrede sa Crnom Gorom

Objavljeno: 15.05.2019. 01:35 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Njemačka privreda spremna je da intenzivnije investira u Crnu Goru i da ojača poslovne veze sa crnogorskim biznis sektorom – prvi konkretni koraci na tom planu dogovoreni su danas, prvog dana radne posjete predsjednika Vlade Duška Markovića SR Njemačkoj.

Predsjednik Marković je razgovarao sa saveznim ministrom ekonomije i energetike Peterom Altmajerom i sa delegacijom Njemačke industrijske i trgovinske komore (DIHK) koju je predvodio šef za vanjsku privredu Folker Trajer.

Informišući sagovornike i daljim prioritetima Vlade na ekonomskom planu predsjednik Marković je rekao da Crna Gora na strane investitore gleda kao na priliku za ekonomsku saradnju, ali i za politička i razvojna partnerstva. U tom kontekstu premijer je naglasio da Crna Gora želi strateško partnerstvo sa SR Njemačkom ne samo u okviru partnerstva koju imamo kao članica NATO-a i sjutra Evropske unije nego i na bilateralnom planu.

Na sastancima je dogovoren niz konkretnih koraka u produbljivanju saradnje privrednika.

„Njemački investitori ne donose samo novac, već i znanje i poslovnu kulturu, i sposobni su da obrazuju i usavrše naše ljude. Za sve to smo zainteresovani“ – poručio je predsjednik Vlade.

Premijer Duško Marković je saopštio nakon sastanaka da je impresioniran ocjenama koje je Crna Gora dobila o svom napretku te da je njemačka privreda spremna za saradnju sa našom zemljom.

„Postoji jasna spremnost da organizujemo konferencije privrednika jedne i druge zemlje i ovdje u Berlinu i u Crnoj Gori, da institucionalizujemo saradnju između privrednih komora kako bismo približili naše mogućnosti. Imaju čak i interesovanja njemačkih privrednika. Zaista sam ohrabren tim razgovorom. A posebno sam ohrabren razgovorom sa ministrom ekonomije gospodinom Altmajerom koji je bio potpuno otvoren, koji je izašao iz okvira protokolarnih ocjena o našoj saradnji nego direktnim predlozima kako da učinimo zajedno sve, a posebno sa njemačke strane da njemačke kompanije budu zainteresovane za Crnu Goru, da ulažu u Crnu Goru, da otvaraju nova radna mjesta, da mi kroz taj proces jačamo naše sposobnosti – sposobnosti upravljanja našim resursima i da obezbijedimo nove prilike za naše mlade ljude. Dogovorili smo konkretne korake na njegov predlog“ – rekao je predsjednik Vlade u izjavi za javnost nakon sastanaka.

Premijer Duško Marković se sastao i sa Janom Hekerom, glavnim političkim savjetnikom savezne kancelarke Anegele Merkel.

„Razgovarili smo ne samo o razvoju naših bilateralnih odnosa, koji su u usponu, nego i o novim mogućnostima koje se pojavljuju u toj saradnji i kako da zajednički damo odgovor na otvorena pitanja u regionu koja će pomoći da ubrzamo našu evropsku i everoatlantsku perspektivu“ – rekao je nakon sastanka predsjednik Vlade Duško Marković.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

VIDEO IZJAVA PREDSJEDNIKA VLADE: https://youtu.be/rtKoUpGGWWs
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?