Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Zaev-Damjanović: Podrška i zajednički rad na SEEIIST projektu

Objavljeno: 15.05.2019. 20:43 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Ministarka nauke, dr Sanja Damjanović, u funkciji predsjedavajuće Upravnim odborom SEEIIST projekta, danas se susrela sa premijerom Republike Makedonije, g-dinom Zoranom Zaevom. Ministarka Damjanović je pozvala premijera Sjeverne Makedonije da podrži SEEIIST projekat potpisivanjem Memoranduma o okviru saradnje, a čiji nacrt su pripremili članovi SEEIIST Upravnog odbora. Ovaj memorandum je međunarodno-pravno usklađen sa predstavnicima ministarstava vanjskih poslova regiona početkom marta ove godine u Podgorici.

Premijer Zaev potvrdio je punu podršku Republike Sjeverne Makedonije SEEIIST projektu, te spremnost za potpisivanje Memoranduma.

Krupni međunarodni infrastrukturni projekat za održive tehnologije, SEEIIST, ulazi u sljedeću fazu zahvaljujući prvoj finansijskoj podršci Evropske komisije, kao i otvorenoj podršci renomiranih institucija CERNa u Ženevi i GSI-a u Darmštadtu. Uz čvrstu ekspertsku podršku prestižnih institucija SEEIIST projekat ne može biti neuspješan. Zahvaljujući ovoj podršci dizajn SEEIIST-a će biti baziran na naprednijoj tehnologiji u odnosu na postojeće ‘Hadronske kancer terapije pomoću protona i težih jona’, a kojih ima samo 12 u svijetu. Međutim, da bi SEEIIST projekat bio realizovan upravo u regionu Jugoistočne Evrope, potrebna je čvrsta politička posvećenost cijelog regiona.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Prethodnog dana, Ministarka je predstavila SEEIIST projekat u Akademiji nauka i umjetnosti Sjeverne Makedonije (MANU) u okviru manifestacije ‘Dani CERN-a u Sjevernoj Makedoniji’. Ministarka je ukazala na značaj SEEIIST projekta za unapređenje saradnje u oblasti istraživanja, inovacija i tehnološkog razvoja u Regionu, kao i liječenja naših pacijenata oboljelih od kancera najsavremenijom metodom. Posebno je istakla ulogu CERN-a kao jednog od domaćina Faze izrade Studije dizajna za SEEIIST projekat. Govornici na seminaru bili su i predstavnici CERN-a: prof. dr Christoph Schaefer, prof. dr Ludwik Dobrzynski i prof. dr Daniel Denegri.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Ministarka nauke boravi u Sjevernoj Makedoniji na poziv članova SEEIIST Upravnog odbora, prof. dr Petra Atanasova, pomoćnika ministra za obrazovanje i nauku Republike Sjeverne Makedonije i prof. dr Mimoze Ristove sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta „Sv. Kiril i Metodije“.

Ministarstvo nauke

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?