Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Duško Marković u Odboru za EU Bundestaga: EU mora slati građanima ZB jasne poruke kako ne bi ostavljala prostor za propagandu drugih

Objavljeno: 15.05.2019. 22:51 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Evropska unija mora da bude više prisutna u javnosti država Zapadnog Balkana i mora slati jasne poruke našim građanima koliko EU ulaže u naš razvoj i njihov bolji život, ako treba i svakodnevno – poručio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković danas u njemačkom Saveznom parlamentu – Bundestagu gdje je razgovarao sa poslanicima Odbora za evropske poslove.

„Privlači pažnju jedna diskrepanca koja se na prvi pogled teško može objasniti. EU i zapadne zemlje su najveći ulagači i donator na Zapadnom Balkanu. Iz regiona često čujemo glasove kako EU mora biti prisutnija na Zapadnom Balkanu. A evo kako to izgleda u posljednjih deset godina: više od osam milijardi investicija, trgovina udvostručena i prelazi preko 49,5 milijardi. EU je glavni trgovinski partner regiona i čini 73% njegove trgovine, a region je povećao i izvoz u EU za 142%. Poruke o vladavini prava nijesu jedine važne poruke koje se, s pravom, moraju slati – ali naš građanin želi prije svega da bolje živi i osjeti te benefite. EU mora da bude više prisutna u javnosti u ovom smislu i šalje jasne poruke našim građanima koliko ulaže u naš razvoj i njihov bolji život“ – rekao je premijer Marković obraćajući se Odboru.

Predsjednik Vlade se zahvalio Njemačkoj na podršci našim reformama i rekao da nas raduje sve veće interesovanje i prisustvo investitora iz Njemačke te te da Crna Gora želi Njemačku kao partnera, ali i uzor i objektivnog posmatrača prilika.

„Mi ne želimo partnerstvo sa Njemačkom samo zbog podrške i investicija nego zbog demokratskih vrijednosti, uključujući i one koje se tiču korporativnih i poslovnih standarda u cilju jačanja domaće poslovne kulture koja još trpi posljedice starog sistema“ – rekao je premijer.

Govoreći o procesu naše evropske integracije predsjednik Marković je rekao da Crna Gora ne kalkuliše: „Naša orijentacija i kurs je jasan. Mi smo zemlja koja se u svim slučajevima pridružuje zajedničkoj, vanjskoj i bezbjednosnoj politici EU i koja se pokazala kao odgovorna članica i pouzdan saveznik u NATO-u“ – poručio je predsjednik Vlade.

Kada je o politici njegove Vlade riječ premijer Duško Marković je rekao da najvažnijim dostignućem u protekle dvije godine mandata ove Vlade smatra ekonomski rast koji je premašio sva očekivanja.

„To nećete uvijek naći u izvještajima kada se govori o Crnoj Gori. Da ilustrujem ovu tvrdnju upoznajući vas sa rezultatima ekonomske politike u posljednje dvije godine. Ostvarili smo stope rasta po prosječnoj stopi od 4,9 odsto i to gotovo u svim sektorima od turizma, energetike, poljoprivrede, industrije, trgovine, što u prošlosti nije bio slučaj. Stopu nezaposlenosti smo smanjili za preko 6 posto i povećali broj zaposlenih za preko 17.000. U prvom kvartalu ove godine parametri su već bolji nego u u isto vrijeme prošle godine. Već dvije godine bilježimo stabilnost javnih finansija i tekuću potrošnju finansiramo iz izvornih prihoda. U ovom trenutku Crna Gora je veliko gradilište sa veoma značajnim projektima u kapitalnoj infrastrukturi i za naše prilike velikim prilivom stranih direktnih investicija preko milijardu i petsto miliona eura. Prepolovili smo budžetski deficit i ne postoji bojazan za održivost naših javnih finansija. Cilj nam je da obezbijedimo kontinuitet ovako visokih stopa rasta, da u 2020. godini ostvarimo budžetski suficit, obezbijedimo opadajući trend javnog duga, povećamo zaposlenost i standard stanovništva“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković u Odboru za evropske poslove Bundestaga.

Premijer je informisao Odbor o reformama koje Crna Gora sprovodi pri čemu se posebno zadržao na pravosuđu i borbi protiv organizovanog kriminala.

„Evidentno je da organizovani kriminal gubi bitku sa državom, institucije su sve jače i efikasnije: ta borba u državi kakvu gradimo ne može i neće biti ravnopravna. Želim da zahvalim vašoj zemlji na podršci u jačanju vladavine prava koja će uskoro rezultirati slanjem vaših eksperata u Ministarstvo pravde i crnogorsku policiju, a koju smo u Ministarstvu pravde imali i u prethodnim godinama“ – rekao je predsjednik Marković.

Sudska vlast je ojačala svoje kapacitete i podigla nivo efikasnosti i ažurnosti – rekao je predsjednik Marković dodajući da je i primjer prošlonedjeljnog izricanja presuda u procesu za pokušaj terorizma, odnosno destabilizacije Crne Gore u cilju odvraćanja od puta u NATO dokazalo da je sudstvo imuno na pritiske spolja i da je profesionalno obavilo svoj posao u najkompleksnijem sudskom procesu u novijoj istoriji našeg pravosuđa.

Govoreći o medijskoj sceni premijer je rekao da Vlada u svojoj nadležnosti radi sve što je moguće da popravi ambijent, uključujući unapređenje zakonskog okvira koristeći ekspertizu i savjetovanje OEBS-a i Savjeta Evrope“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer je zaključio obraćanje ocjenom da Crna Gora nije država koja je ugrožena svojim trenutnim izazovima slabostima. „O tome govore veoma snažna fakta: članica smo NATO, predvodnik procesa integracije u EU, izvoznik smo stabilnosti i najbrže rastuća ekonomija u regionu. Složićete se, ipak ne bi u posljednjih dvanaest godina mogli ostvariti ove rezultate da je realno stanje drugačije ili na nivou percepcije u pojedinim važnim oblastima“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?