Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Hag: Crna Gora snažno posvećena pristupanju EU

Objavljeno: 17.05.2019. 17:30 Autor: KEI
Crna Gora je pokazala snažnu posvećenost u sprovođenju reformi i Vlada Kraljevine Holandije je spremna da pruži svu potrebnu podršku u nastavku procesa pristupanja EU, poručeno je na sastancima koje je crnogorska delegacija imala u Hagu.

Crnogorska delegacija, koju je predvodio glavni pregovarač Aleksandar Drljević imala je više sastanaka u Hagu, s ciljem predstavljanja najnovijih rezultata u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Članovi delegacije, koju su činili članica Pregovaračke grupe za poglavlja 23 i 24 Marijana Laković, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije Enis Baković i pomoćnik direktora Agencije za sprječavanje korupcije Savo Milašinović, u Hagu su razgovarali sa predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva pravde.

„Dosljedna primjena evropskih standarda u oblasti zaštite i promocije sloboda, prava i sigurnosti građana, kao i kontinuirani napredak u zakonodavnoj reformi i izgradnji institucija, te ostvareni rezultati u oblasti borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, pranja novca i privremenog oduzimanja imovine, su osnova za očekivanje da će postignuti napredak biti prepoznat u predstojećem izvještaju EK o Crnoj Gori. Uvjereni smo da će, na temelju dobrih rezultata koje ostvarujemo, EK uskoro pristupiti definisanju mjerila za privremeno zatvaranje ovih poglavlja”, saopštio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević sagovornicima u Hagu.

Predstavnici crnogorske delegacije su prenijeli da su sve institucije, u punom kapacitetu, posvećene ispunjavanju obaveza iz poglavlja 23 i 24.

Predstavnici holandskih ministarstava vanjskih poslova i pravde su pozdravili doprinos Crne Gore NATO-u i jasnu opredijeljenost članstvu u EU.

Pohvalili su usaglašenost sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, rezultate ostvarene u okviru policijske saradnje i rad na unapređenju položaja LGBT populacije. Poručili su da je u narednom periodu potrebno nastaviti sa proizvodnjom rezultata u oblasti borbe protiv korupcije, jačanja nezavisnosti pravosuđa i slobode medija za šta Crna Gora može računati na punu podršku holandskih institucija.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?