Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Ministar Darmanović u Helsinkiju: Crna Gora je posvećena zajedničkim vrijednostima Savjeta Evrope

Ministar Darmanović u Helsinkiju: Crna Gora je posvećena zajedničkim vrijednostima Savjeta Evrope
Datum objave 17.05.2019 15:30 | Autor MVP | Izvor: Ministarstvo vanjskih poslova

Ispis Štampaj stranicu


MVPMinistar vanjskih poslova prof.dr Srđan Darmanović učestvovao je danas na 129. sjednici Komiteta ministara Savjeta Evrope (SE) u Helsinkiju.

U fokusu diskusije bili su aktuelni izazovi, modaliteti za jačanje djelovanja Savjeta Evrope, obezbjeđivanje dugoročne efikasnosti sistema Evropske konvencije o ljudskim pravima i saradnja između SE i Evropske unije.

„Naša je dužnost da se posvetimo nasljeđu Savjeta Evrope u godini obilježavanja 70. godišnjice postojanja i doprinesemo uspješnom odgovoru na izazove i promjene čiji smo svjedoci u današnjoj Evropi“, kazao je crnogorski šef diplomatije na sjednici Komiteta ministara SE, te dodao da je Crna Gora snažno posvećena očuvanju zajedničkih vrijednosti evropskih naroda.

Ministar Darmanović je ponovio našu čvrstu privrženost temeljnim principa Savjeta Evrope, te ukazao na veliki doprinos Savjeta reformskim procesima Crne Gore i izgradnji institucionalnih kapaciteta. 

MVP„Savjet Evrope je doprinio uspostavljanju ključnih vrijednosti na evropskom kontinentu, u prvom redu u pogledu jačanja vladavine prava i demokratskih principa“, zaključio je ministar.

Na sjednici Komiteta, ministri su naglasili potrebu za koordiniranim djelovanjem, kako bi ojačali sposobnost Organizacije da reaguje u situacijama u kojima država članica krši svoje zakonske obaveze ili ne poštuje standarde, temeljna načela i vrijednosti koje podržava SE.

U Helsinkiju je danas Francuska preuzela polugodišnje predsjedavanje Komitetom ministara Savjeta Evrope. U tom kontekstu, ministar Darmanović je istakao da će Crna Gora nastaviti da doprinosi prioritetima francuskog predsjedavanja, među kojima su jačanje sistema Evropskog suda za ljudska prava, zaštita najugroženije populacije i dalja promocija Istanbulske konvencije.

Ministar Darmanović je, takođe, prisustvovao i ceremoniji obilježavanja 70. godišnjice od osnivanja Savjeta Evrope.


MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA