Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Specijalni dodatak o Crnoj Gori u bečkom Die Presseu

Objavljeno: 17.05.2019. 21:31 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GOREPovodom događaja „Destinacije u usponu 2019 – Crna Gora“, koji se 15. maja održao u Beču, austrijski „Die Presse“ je objavio specijalni dodatak o Crnoj Gori, na 8 stranica.

Na događaju su se, uz učešće potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem mr Milutina Simovića i privredne delegacije Crne Gore koju je predvodio predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović, austrijskim privrednicima prezenovale privredne mogućnosti, resursi i investicioni projekti i potencijali Crne Gore.

Na naslovnoj strani dodatka u „Die Presse“ objavljen je intervju potpredsjednika Simovića, pod naslovom „Naš cilj je: EU“. Simović je istakao da je Crna Gora već ostvarila jedan od ključnih državnih prioriteta – članstvo u NATO, a da je naredni cilj članstvo u EU. Potpredsjednik je kazao da je na tom putu za nas primarni cilj da usvojimo i primjenimo evropske standarde, odnosno da je kvalitet implementacije evropskog zakonodavstva važniji od samog datuma prijema.

Dodatno, Simović je istakao da je održiv ekonomski rast koji će podići kvalitet života svih građana i smanjiti razvojni jaz u odnosu na prosjek EU, naš strateški razvojni cilj.

Na pitanje o saradnji sa Austrijom i podršci koju Crna Gora očekuje, potpredsjednik Simović je kazao da je Austrija jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih partnera Crne Gore, sa kojim ostvarujemo sadržajnu bilateralnu saradnju i intenzivan politički dijalog. „Saradnja u ekonomiji otvara velike mogućnosti, jer je Austrija u privrednom smislu usko povezana sa drugim ekonomijama EU, posebno Njemačkom. Zahvalni smo i zbog činjenice da Austrija podržava evropski kurs Crne Gore, realno i pravilno vrednuje napredak koji ostvarujemo i daje nam podršku.“

Na temu ekonomskog razvoja Crne Gore, potpredsjednik Simović je čitaoce „Die Presse“ upoznao sa podatkom da je crnogorska ekonomija u 2017. godini ostvarila realni rast BDP-a od 4,7%, koji se nastavio i u 2018. godini, sa ostvarenih sa 4,9%. „Nismo iznenađeni, jer je to posljedica jasne, odlučne i pametne ekonomske politike“ naglasio je potpredsjednik Vlade.

Simović je predstavio i ključne infrastrukturne i kapitalne projekte, napominjući da je Crna Gora članstvom u NATO zaokružila i bezbjednosni okvir. „Zašto sam i to naveo? Kapital, investicije i tržišna privreda zahtjevaju bezbjednost, dugoročnu sigurnost i stabilnost. Strani investitori su to prepoznali u Crnoj Gori i zato ih danas imamo iz oko 130 zemalja svijeta“ kazao je Simović.

Odgovarajući na pitanje kako je Crna Gora od 2006. do 2016. godine, u jeku svjetske ekonomske krize uspjela da ostvari prosječan godišnji rast od 3,2 odsto, i privuče više od 5,5 milijardi direktnih stranih investicija, potpredsjednik Simović je kazao: „Glavni aduti su nam investicioni ambijent, politika privlačenja stranih investicija, rezultati koji su kroz velike investicione projekte do sada ostvareni i naravno konstantno kvantitativno i kvalitativno uvećanje ukupnih ekonomskih performansi. Idemo u pravcu toga da drugi pričaju o nama. Najbolji primjer je aktuelni događaj „Destinacije u usponu“, na kojem će se predstaviti uspješni projekti koji su rezultat direktnog inostranog investiranja, poput luksuznih rizorta Porto Montenegro i Luštica Bay. Oni su najbolji promoter, odnosno primjer uspješnog korišćenja mogućnosti koje Crna Gora nudi stranim investitorima. Recimo, vlasnici Porto Montenegro su u ovaj projekat uložili 100 miliona eura više u odnosu na investicionu obavezu propisanu ugovorom.“

U dodatku „Die Presse“ objavljeni su i autorski tekst sekretara Sekretarijata za razvojne projekte Dejana Medojevića, prezentacije kompanija Porto Montenegra, Mtel, Luštica Bay, Goranović, Iberostar, Regionalni vodovod, Luka Bar, Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, kao i oglasi Montenegro Airlinesa, Prijestonice Cetinje, Vienna Insurance Group, Hipotekarne banke, FAB Live, Budvanske rivijere, Prve banke, Aerodroma Crne Gore, kompanija Bemax i Voli.

Ovaj poseban dodatak o Crnoj Gori namjenjen je austrijskom tržištu i štampan je uz kompletan tiraž Die Presse, koji ima oko 340 000 dnevnih čitalaca i drugi je u Austriji po broju dnevno prodatih primjeraka. Dodatak će biti objavljen i na portalu ove medijske kuće. Die Presse je svoje prvo izdanje objavio 1848. godine. 

Specijalni dodatak Die Pressea možete preuzeti ovdje

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?