Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković na proslavi Dana nezavisnosti: 21. maja 2006. ispravili smo istorijsku nepravdu, naše rezultate ne vide samo oni koji ne žele da ih vide

Objavljeno: 18.05.2019. 01:55 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković poručio je večeras povodom trinaeste godišnjice obnove nezavisnosti naše zemlje da je 21. maja 2006. ispravljena stogodišnja istorijska nepravda i Crna Gora vraćena na svjetsku političku mapu čime, te da se naša zemlja tada okrenula budućnosti umjesto mitomanskoj prošlosti kao i da su svi događaji koji su uslijedili potvrdili ispravnost našeg strateškog opredjeljenja da Crnu Goru integrišemo u najnaprednije zajednice modernog svijeta: Sjevernoatlantsku alijansu i Evropsku uniju.

„Danas proslavljamo trinaestu godišnjicu istorijskog referenduma. Referenduma, na kojem je Crna Gora nakon gotovo cijelog jednog vijeka obnovila svoje prirodno pravo – da bude svoja na svome. Hrabrom, mudrom i strpljivom državnom politikom, s jedne strane, i demokratskom snagom svih građana da mirno i dostojanstveno donesu istorijsku odluku – ispravili smo stogodišnju nepravdu i tog 21. maja 2006. godine vratili ime svoje zemlje i svog naroda na svjetsku političku mapu. Na bolnom iskustvu kroz koje je Crna Gora prošla kroz svoju istoriju naučili smo najvažniju lekciju: Da naša nezavisnost obnovljena na referendumu 21. maja nije jednom za svagda data. I da je njena dugoročna garancija, PRIPADNOST zajednici najrazvijenijih zemalja današnjice, koje ne samo baštine već i čuvaju vrijednosti slobodnog i demokratskog društva. To su vrijednosti tolerancije, suživota i građanske države, kao temeljnih principa ne samo opstanka, već i razvoja svake zemlje. Sve što se događalo u prethodnih trinaest godina potvrdilo je ispravnost našeg strateškog opredjeljenja da Crnu Goru integrišemo u najnaprednije zajednice modernog svijeta: Sjevernoatlantsku alijansu i Evropsku uniju. Okrenuli smo se budućnosti umjesto mitomanskoj prošlosti – ne zaboravljajući pritom najsvjetlije tradicije na kojima je u balkanskim olujama opstala duhovnost, kultura i prepoznatljivost našeg naroda; tradicije koje su iznjedrile slobodarstvo i antifašizam kao moralne vertikale društva, koje su nam i omogućile da 21. maja započnemo izgradnju nove Crne Gore – dostojne i vrijedne poštovanja svakog njenog građanina, ali i svakog njenog saveznika i partnera“ – rekao je premijer Duško Marković na prijemu koji je priredio na Cetinju za visoke zvanice iz političkog kulturnog i javnog života te za diplomatsko kor.

Predsjednik Vlade je podsjetio na uspjehe koje je naša zemlja postigla pri čemu je posebno istakao članstvo u NATO-u i odlične rezultate na ekonomskom planu.

„Ponosni smo i na stope ekonomskog rasta koje su već treću godinu zaredom među najvećima u Evropi. Samo na temelju tako dinamičnog rasta ekonomije možemo garantovati bolji životni standard svih naših građana. Jednako i na jugu, i na sjeveru, kao rezultat ravnomjernog regionalnog razvoja i snažnog investicionog zamaha. Sljedeće godine pustićemo u saobraćaj prvu dionicu našeg najvećeg infrastrukturnog poduhvata, autoputa od Smokovca do Mateševa, i odmah zatim krenuti u nastavak radova na ostalim dionicama. Naša zemlja je i veliko gradilište; a istovremeno i prestižna turistička, i rastuća investiciona destinacija. Dakle, Crna Gora danas i Crna Gora prije trinaest godina – ne liče jedna na drugu! To su rezultati koji ne mogu – a da se ne vide. Mogu jedino – da ne žele da se vide“ – rekao je premijer.

Predsjednik Marković je rekao da je naša zemlja vidno ojačala institucije za šta je potvrda i nedavna presuda u najkompleksnijem sudskom procesu u našoj istoriji.

„Na djelu je demonstrirano ono što u teoriji zovemo „snagom institucija”. Jer, svaki atak na naše institucije, u ovom slučaju na sudstvo, zapravo je atak na državu i njeno postojanje. Potvrdili smo, dakle, da je Crna Gora država koja ima sposobnost i moć da odbrani sebe i od najtežih terorističkih prijetnji koje su se bile nadvile nad njom, kao i da počinioce takvih djela privede pravdi“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer je na kraju obraćanja pozvao sve političke aktere da rade zajedno za dobrobit države i društva.

„I ovom prilikom pozivam sve političke aktere, među kojima su i oni koji dosljedno ne žele da budu sa nama kad slavimo datum obnove naše države, da zajedno radimo za njeno dobro i dobro njenih građana. Da bismo postigli taj cilj, potrebno je samo ono što je svojstveno svakom čovjeku širom planete – da voli i poštuje svoju državu – jer će je jedino na taj način cjelovito poštovati i svi drugi“ – zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković na prijemu koji je povodom 13. godišnjice obnove nezavisnosti Crne Gore priredio na Cetinju.


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?