Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Pažin: Vrijednosti Bokeljske mornarice nadilaze nacionalne i regionalne granice

Objavljeno: 18.05.2019. 01:40 Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE
Uvjereni da vrijednosti Bokeljske mornarice, za koju se smatra da je najstarija postojeća pomorska organizacija na svijetu, nadilaze i nacionalne i regionalne granice, kandidovali smo ovo kulturno dobro za upis na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, kao prvu nominaciju Crne Gore za upis na ovaj prestižan popis,“ saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin otvarajući večeras na Cetinju izložbu „Bokeljska mornarica Kotor - 1210 godine istorije, duhovnosti i kulture“.

Potpredsjednik je ocijenio da su upravo članovi Bokeljske mornarice, njihove porodične istorije i tradicije lokalne zajednice, zaslužni da je ovo kulturno dobro sačuvano za generacije koje dolaze uprkos svim izazovima sa kojima se prostor Boke tokom istorije susretao.

Podsjetio je da je preko dvanaest vjekova Bokeljska mornarica uspjela da odoli snažnim uticajima koji su se preko ovog prostora preplitali, ocjenjujući da je tradicija pomorstva koja ga je trajno obilježila, istinska i temeljna vrijednost same organizacije.

Potpredsjednik Pažin je naglasio da je suštinska vrijednost Bokeljske mornarice nematerijalna. „Ona koja nadilazi sve materijalne tragove, koja se prenosi sa generacije na generaciju i koja je ključna kulturna vrijednost koja je ovu organizaciju preporučila za status kulturnog dobra Crne Gore od nacionalnog značaja.“

Ocijenio je da samo očuvanjem lokalnih zajednica, podrškom njihovom identitetu i inicijativama koje od njih dolaze, ovakve vrijednosti mogu biti očuvane i prenošene budućim generacijama.

„Uvjereni da vrijednosti Bokeljske mornarice, za koju se smatra da je najstarija postojeća pomorska organizacija na svijetu, nadilaze i nacionalne i regionalne granice, kandidovali smo ovo kulturno dobro za upis na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, kao prvu nominaciju Crne Gore za upis na ovaj prestižan popis,“ naveo je potpredsjednik.

Objasnio je da je ova inicijativa potekla je od same organizacije, a proces kandidature tekao je u dubokom saglasju sa članovima same organizacije i vođen je u skladu sa njenim osnovnim principima koji ukazuju da Bokeljskoj mornarici može pristupiti svaka osoba koja prihvata njen Statut, bez obzira na njen etnički, religijski, ili bilo koji drugi identitet, te da je riječ o organizaciji usmjerenoj na poštovanje ljudskih prava i međusobno poštovanje vjerskih, nacionalnih i kulturoloških različitosti.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?