Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Drljević u Parizu: EK da prepozna i vrednuje naš napredak

Objavljeno: 18.05.2019. 18:47 Autor: KEI
Crna Gora očekuje da Evropska komisija ostane dosljedna i napredak svake države koja teži članstu u Evropskoj uniji i u ovogodišnjem izvještaju ocijeni na osnovu individualnih rezultata, saopštio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević tokom sastanaka koje je imao u Parizu.

Crnogorska delegacija, koju je predvodio glavni pregovarač imala je više sastanaka u Parizu, s ciljem predstavljanja najnovijih rezultata u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala predstavnicima Francuske. Članovi delegacije, koju su činili članica Pregovaračke grupe za poglavlja 23 i 24 Marijana Laković, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije Enis Baković i pomoćnik direktora Agencije za sprječavanje korupcije Savo Milašinović, u Parizu su razgovarali sa predstavnicima Predsjedništva, Generalnog sekretarijata za evropske poslove Vlade Francuske, Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova.

KEI

Glavni pregovarač je sagovornicima prenio odlučnu posvećenost Crne Gore pristupanju EU, istakavši da proces evropske integracije ima snažnu transformativnu moć na cjelokupno društvo, te da reforme koje sprovodimo već daju vidljive efekte i utiču na poboljšanje životnog standarda građana.

„Proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana predstavlja jedan od ključnih preduslova za očuvanje mira i stabilnosti u Evropi i očekujem da će politika proširenja ostati visoko na agendi EU nakon izbora za Evropski parlament i formiranje nove Komisije“, naglasio je Drljević.

KEI

Predstavnici crnogorske delegacije su istakli značaj reformi u poglavljima 23 i 24. Prenijeli su očekivanje da će nalazi iz izvještaja EK biti osnova za izvještaj o privremenim mjerilima za ta poglavlja, kojim će biti definisana i završna mjerila i podstaknut sveukupan napredak u pregovorima.

Predstavnici francuskih institucija su prepoznali posvećenost crnogorskih kolega sprovođenju reformskih aktivnosti u oblasti vladavine prava i ohrabrili Crnu Goru da, uz njihovu punu podršku, nastavi sa beskompromisnom borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije i jačanjem nezavisnosti pravosuđa i slobode medija.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?