Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Avganistan: Bošković sa komandantom Komande Sjever, generalom Klafusom i hrvatskog kontingenta, pukovnikom Konsom

Objavljeno: 20.05.2019. 15:33 Autor: mod
Ministar odbrane Predrag Bošković razgovarao je danas u bazi Marmal u Avganistanu sa komandantom Komande Sjever, njemačkim brigadnim generalom Gerhardom Ernst-Peterom Klafusom.

mod

Bošković se zahvalio generalu Klafusu na podršci našim vojnicima od njemačkog kontingenta tokom izvršavanja zadataka u misiji Resolute Support. On je izrazio uvjerenje da su upravo međunarodne snage sačinjene od NATO saveznika i partnera najbolji garant bezbjednosti u toj zemlji, te da je njihovo prisustvo i dalje neophodno. 

Ministar je podsjetio sagovornika da je Crna Gora svoje vojnike u Avganistan prvi put uputila 2010. godine i da smo od tada neprekidno prisutni, prvo u ISAF, potom u misiji Resolute Support, i to uz postepeno povećanje broja naših vojnika. 
  
On je kazao da Crna Gora kao članica NATO nastoji da maksimalno doprinese politici Alijanse u projektovanju stabilnosti. 

mod

Brigadni general Klafus se zahvalio ministru Boškoviću na posjeti i izrazio zadovoljstvo što pripadnici VCG angažovani u Komandi misije na čijem je čelu, izuzetno profesionalno pristupaju izvršavanju zadataka. Oni na taj način, kazao je komandant, svoju državu predstavljaju kao kredibilnog saveznika. General Klafus je bezbjednosnu situaciju u području u okviru kojeg funkcioniše Komanda Sjever ocijenio stabilnom, dodajući da realizacija osnovnog cilja misije teče sa vidljivim rezultatima, ali da je prisustvo međunarodnih snaga još uvijek neophodno. 

Ministar Bošković se sinoć susreo sa komandantom hrvatskog kontingenta, u sklopu kojeg se nalaze i pripadnici VCG, pukovnikom Dragišom Konsom

mod

Bošković se zahvalio pukovniku Konsi na podršci koju hrvatski vojnici pružaju crnogorskim vojnicima i konstatovao da je tako visok nivo saradnje vojnika u sklopu misije još jedna potvrda izuzetne saradnje dva ministarstva odbrane, kao i dvije vojske. 

mod

Pukovnik Konsa je upoznao crnogorskog ministra odbrane sa trenutnom situacijom, kao i dinamikom ispunjavanja sadašnjih i planiranih zadaka u Avganistanu. On je pohvalio izuzetno visok nivo i profesionalizam crnogorskih vojnika, uz uvjerenje da će oba kontingenta u potpunosti odgovoriti na izazove i zadatke u misiji Resolute Support.

mod


MINISTARSTVO ODBRANE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?