Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Susret: Nurković - Sugareski

Susret: Nurković - Sugareski
Datum objave 24.05.2019 08:42 | Autor MSP | Izvor: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

"U kontekstu dobrosusjedskih odnosa, Crna Gora i Republika Sjeverna Makedonija nemaju otvorenih pitanja i dobro sarađuju u oblasti saobraćaja" zaključili su ministar saobraćaja i pomorstva u Vladi Crne Gore Osman Nurković i Goran Sugareski ministar transporta i veza Republike Sjeverne Makedonije na bilateralnom sastanku održanom u okviru dvodnevne radne posjete Premijera i članova Vlade Republike Sjeverne Makedonije. 

Današnji susret prilika je da razgovaramo o regionalnim projektima koji su od krucijalnog značaja za kvalitetno povezivanje Jugoistočne Evrope. Treba prepoznati potrebe i građana i privrede zemalja regiona i u skladu sa tim sprovoditi politike i realizovati projekte koji vode zajedničkom cilju: bezbjednom, sigurnom i komfornom prevozu putnika i tereta - naglasio je Nurković. 

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Obije države realizuju veoma vrijedne kapitalne projekte u izgradnji moderne saobraćajne infrastrukture, akcenat razgovora bio je na realizaciji projekata izgradnje autoputeva u Crnoj Gori i Republici Sjevernoj Makedoniji, ali je bilo riječi i o oblasti vazdušnog saobraćaja i iskustvima koje Sjeverna Makedonija ima kada su u pitanju nacionalni aerodromi i modeli investiranja i upravljanja tim značajnim resursima - ističe ministar Sugareski. 

Ministri saobraćaja razgovarali su i o stanju željezničkog sistema kako na nacionalnom tako i regionalnom nivou, o različitom stepenu rehabilitacije pruga u zemljama u okruženju, zaključivši da postoji prostor za snažnijim nastupom pred međunarodnom zajednicom kada je u pitanju finansiranje projekata modernizacije željezničke infrastrukture. U prilog takvom stavu je i činjenica da EU i njene institucije podržavaju razvoj ovog vida prevoza prije svega u kontekstu tzv."zelenog transporta", koji u najmanjoj mjeri utiče na kvalitet životne sredine, ali je i jeftiniji i sigurniji u odnosu na ostale vidove transporta.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva