Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijeri Marković i Zaev na konferenciji za medije: Crna Gore i Sjeverna Makedonija su primjer zemalja kontinuiranog prijateljstva i međusobnog pomaganja

Objavljeno: 24.05.2019. 22:37 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednici vlada Crne Gore i Republike Sjeverne Makedonije Duško Marković i Zoran Zaev saopštili su na konferenciji za medije održanoj nakon zajedničke sjednice dviju Vlada da dvije države predstavljaju primjer u regionu zemalja koje kontinuirano njeguju odnose iskrenog prijateljstva i međusobnog pomaganja.

„Vjerujem da će se kolega Zaev složiti kada kažem da je zajednička sjednica bila uspješna. Ne samo zbog konstatacije međusobnih prijateljskih i bliskih odnosa nego i zbog konkretnih razgovora i predloga koji će biti temelji dalje saradnje. … Kao zemlja koja je na čelu pregovora sa Evropskom unijom svakako smo istakli vrijednost evropske integracije i značaja koju ona ima za ukupne reforme i transformaciju naših društvenih sistema. Crna Gora se zalaže i nada se da će Sjeverna Makedonija uskoro početi pregovore sa Unijom. I spremni smo da prenesemo svoja znanja i iskustva, kao što to radimo na planu evroatlantsku integraciju. … Upravo kada je u pitanju pristupanje Sjeverne Makedonije NATO-u, Crna Gora je na raspolaganju u svakoj fazi da pomogne i olakša taj proces našim makedonskim prijateljima i dočeka 30. članicu Alijanse“ – rekao je crnogorski premijer Marković.

Predsjednik Vlade Republike Sjeverne Makedonije čestitao je građanima Crne gore Dan nezavisnosti i zahvalio se za veliko gostoprimstvo rekavši da se osjeća kao kod kuće.

„Drago mi je da su sve ove godine nezavisnosti, kao i u svim godinama prije toga u zajedničkoj državi, naše dvije zemlje bile odličan primjer iskrenog prijateljstva koje smo njegovali tokom godina i decenija i koje gradimo svih ovih godina. … Želio bih da se zahvalnim na tome što nam Crna Gora u ovom razdoblju daje veliku podršku članstvu u NATO-u i EU. Crna Gora je bila među prvim zemljama koje su ratifikovale Protokol o pristupanju NATO-a, što je podstaklo sve ostale zemlje da preduzmu brzu ratifikaciju protokola. Crna Gora je bila najaktivnija zemlja članica NATO-a koja je radila za nas u svim našim koracima do ulaska u savez. … Crna Gora je jedan od naših prvih prijatelja u procesu članstva u EU. Premijer Marković, predsjednik [Crne Gore Milo] Đukanović, lobiraju za nas na svim našim sastancima, takve informacije stižu do nas, da nakon 14 godina dobijemo datum početka pregovora. Zahvalan sam premijeru Markoviću, cijeloj crnogorskoj Vladi, jer oni zaista pomažu našoj zemlji da se bori za svoju zemlju. Trebalo bi to da znaju i građani Crne Gore i Sjeverne Makedonije. Ovo iskreno prijateljstvo treba da dâ ozbiljnu pozitivnu percepciju građana da imamo ogromne perspektive za sve vrste saradnje. … Prijateljstvo između naše dvije zemlje trebalo bi da pamte generacije koje dolaze nakon nas. Naravno, nećemo stati ovdje. Mi ćemo krenuti dalje. Imamo dobre izglede pred sobom. Šaljem poruke susjednim zemljama o ovom lijepom, iskrenom prijateljstvu između naših dviju zemalja, da to bude primjeri model i za druge. Jer ako Zapadni Balkan i Balkansko poluostrvo bolje sarađuju, Evropa će nas više cijeniti i poštovati“ – rekao je premijer Zaev.

Predsjednici vlada su izrazili zadovoljstvo činjenicom da su potpisana četiri međudržavna dokumenta – u oblastima zaštite životne sredine, zdravstva, unutrašnjih poslova i razmjene i zaštite tajnih podataka i naveli da su na zajedničkoj sjednici kao i na Poslovnom forumu održanom prije sjednice razgovarali o konkretnim oblicima saradnje.

Premijer Duško Marković ponovio je na konferenciji za medije da čestita Vladi Republike Sjeverne Makedonije i premijeru Zaevu na potpisivanju Prespanskog sporazuma rekavši da je to čin koji je u korist regiona u cjelini.

„Pokazali ste da i na Balkanu kada je dijalog osnovni pristup može doći do rješenja najkomplikovanijih odnosa među zemljama regiona. Čestitam Vam na tom velikom iskoraku i dostignuću Vaše zemlje“ – rekao je premijer Duško Marković na konferenciji za medije.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?