Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Zajedničko saopštenje Vlade Crne Gore i Vlade Republike Sjeverne Makedonije

Objavljeno: 24.05.2019. 21:13 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
U petak, 24. maja 2019. u Podgorici održana je prva zajednička sjednica Vlade Crne Gore i Vlade Republike Sjeverne Makedonije. Ovo je prva zajednička sjednica vlada dvije države i ujedno prva koja se organizuje u Crnoj Gori.

Delegaciju Republike Sjeverne Makedonije predvodio je predsjednik Vlade Zoran Zaev, a u radu sjednice učestvovali su: potpredsjednica Vlade i ministarka odbrane Radmila Šekerinska Jankovska, potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ljupčo Nikolovski, ministar zdravlja Venko Filipče, ministar saobraćaja i veza Goran Sugarevski, ministar za životnu sredinu Sadula Duraki, zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Andrej Žernovski i generalni sekretar Vlade Dragi Raškovski.

Predsjednik Vlade Duško Marković predvodio je delegaciju Crne Gore, koju su predstavljali i: potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, ministar odbrane Predrag Bošković, ministar zdravlja Kenan Hrapović, ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, ministarka ekonomije Dragica Sekulić, ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović, državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Zoran Janković i generalna sekretarka Vlade Nataša Pešić.

Dvije vlade konstatovale su da se odnosi Crne Gore i Republike Sjeverne Makedonije temelje na principima prijateljstva, otvorenosti i povjerenja. Činjenica da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja, na političkoj ravni pruža neograničen prostor za jačanje veza u svim oblastima od obostranog interesa.

Konstatovan je visok stepen sinhronizacije po pitanju dosadašnjih i budućih vanjskopolitičkih aktivnosti, uzimajući u obzir komplementarnost spoljne politike i nedvosmislenu opredijeljenost Republike Sjeverne Makedonije i Crne Gore za članstvo u EU i NATO. U tom smislu, izraženo je zadovoljstvo međusobnom saradnjom i vizijom u pogledu evropske i evroatlantske perspektive dvije države.

Izraženo je zadovoljstvo kvalitetom odnosa na regionalnoj i multilateralnoj ravni, te u tom pogledu pozitivnom ocijenjena dosadašnja praksa pružanja međusobne podrške, kako u pogledu stavova, tako i putem potpora kandidaturama za rukovodeća mjesta u regionalnim i međunarodnim organizacijama i mehanizmima saradnje.

Kontinuirana i kvalitetna komunikacija organa dvije države rezultirala je potpisivanjem nekoliko sporazuma, kao i dogovorima o intenziviranju. Potpisani su: Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Sjeverne Makedonije o uzajamnoj razmjeni i zaštiti tajnih podataka, Protokol između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Sjeverne Makedonije i Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore o saradnji u oblasti evropske integracije, Sporazum o saradnji u oblasti životne sredine između Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore i Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja Republike Sjeverne Makedonije i Memorandum o razumijevanju u oblasti zdravstva između Ministarstva zdravlja Republike Sjeverne Makedonije i Ministarstva zdravlja Crne Gore, čime su se stekli neophodni preduslovi za jačanje postojećih veza u ovim oblastima.

Ukazano je na potrebu unapređenja i jačanja intenziteta saradnje u svim poljima od obostranog interesa, sa posebnim akcentom na oblasti ekonomije, imajući u vidu potencijale u domenu razmjene dobara između dvije države, postojećeg investicionog ambijenta i turističkih resursa. U tom smislu posebno je izraženo zadovoljstvo održavanjem Biznis Foruma, na kojem su renomirani privrednici dvije države definisali oblasti od zajedničkog interesa u okviru kojih će intenzivirati buduću saradnju.

Zaključeno je se naredna sjednica dvije vlade održi u Republici Sjevernoj Makedoniji.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE / SEKTOR ZA ODNOSE S JAVNOŠĆUI VLADE REPUBLIKE SJEVERNE MAKEDONIJE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?