Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Drljević u Bijelom Polju: Razvoj države zavisi od napretka opština

Objavljeno: 27.05.2019. 21:27 Autor: KEI
Bjelopoljska opština na vrijeme je prepoznala koristi koje donosi pristupanje Evropskoj uniji i preuzela odgovornost koju sve lokalne samouprave imaju u tom procesu, kao i sveukupnom razvoju države, ocijenio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević tokom posjete Bijelom Polju.

KEI

Drljević je, zajedno sa šeficom Radne grupe za poglavlje 22, Ivanom Vujošević, u okviru projekta „Evropski dan u tvom gradu“, posjetio Bijelo Polje. Glavni pregovarač je, nakon razgovora sa predsjednikom Opštine, Petrom Smolovićem, učestvovao u javnoj debati „Uloga lokalnih samouprava u pristupnim pregovorima“. Obišao je i gradsku garažu – projekat realizovan uz podršku IPA sredstava i sa bjelopoljskim gimnazijalcima razgovarao o pristupanju države EU.

KEI

Drljević je tokom javne debate naglasio da je stvaranje uslova za ujednačen i stabilan ekonomski razvoj u cijeloj državi pretpostavka napretka u procesu pristupanja Crne Gore EU.

„Činjenica je da je osnov opšte razvojne politike države upravo razvoj na lokalnom nivou, lokalne samouprave imaju važnu ulogu u dijelu planiranja, pripreme, finansiranja i sprovođenja važnih razvojnih projekata. Zbog toga je izuzetno važno kroz konkretne projekte u pretpristupnom periodu razvijati kapacitete i pripremati nove ideje na lokalnom nivou, koje će sasvim sigurno u perspektivi postati predmet finansijske podrške EU“, dodao je on.

KEI

Predsjednik Opštine Petar Smolović je ocijenio da proces decentralizacije poslova sobom nosi i veću odgovornost lokalnih vlasti i porast očekivanja građana, organizacija i privrede u pogledu poboljšanja životnog standarda i kvaliteta života na lokalnom nivou. „Očekuje se i da opštine budu ključni akteri u obezbjeđivanju uravnoteženog i harmonizovanog održivog razvoja, kao i da budu uključene u procese evropskih integracija i uvode evropske standarde i najbolje prakse na lokalnom nivou“, dodao je on.

Prema njegovim riječima, bjelopoljska opština je tokom prethodnih godina stekla izuzetno iskustvo u korišćenju sredstava iz pretpristupnih fondova i prekogranične saradnje, ukazujući na uspješne projekte izgradnje kolektora sa postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda i parking garaže, ali i one kojima je povećan stepen ekonomskog razvoja prekogranične regije kroz promociju proizvodnje organske hrane i unaprijeđena vjersko-turistička ponuda obnovom vjerskih objekata i mapiranjem kulutrnih i istorijskih znamenitosti.

KEI

Šefica Radne grupe za poglavlje 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata Ivana Vujošević objasnila je da se Crna Gora u okviru ovog poglavlja priprema za sprovođenje kohezione politike EU, kao jedne od najbitnijih politika EU koja teži smanjenju razlika u stepenu razvijenosti regiona unutar Unije, i za korišćenje takozvanih strukturnih instrumenata, kao finansijske podrške EU za sprovođenje kohezione politike.

„U procesu pripreme za korišćenje strukturnih instrumenata, od velikog značaja biće jačanje kapaciteta lokalnih samouprava za pripremu strateških dokumenata i za pripremu zrelih projekata, spremnih za finansiranje i sprovođenje, a moraće se raditi i na jačanju finansijskih kapaciteta opština za pretfinansiranje i kofinansiranje projekata koje finansira EU“, rekla je Vujošević.

KEI

KEI

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE







Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?