Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Duško Marković na Premijerskom satu: Vlada ne donosi populističke mjere već vodi politiku čije benefite osjećaju građani

Objavljeno: 28.05.2019. 18:51 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
„Vlada ne donosi populističke mjere, niti ishitrene odluke. Ekonomska politika koju realizujemo, u kombinaciji sa odgovornim fiskalnim analizama i socijalnim dijalogom, pretvorena je u benefite koji se osjećaju kod svakog građanina, i u svakoj crnogorskoj kući“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na Premijerskom satu.

Na pitanje Kluba poslanika Demokratske partije socijalista da ocijeni socijalini dijalog koji Vlada vodi sa sindikatima i poslodavcima na temu nekoliko sistemski važnih rješenja predsjednik Vlade je rekao da je gotovo 18.000 građana zaposleno je od početka mandata ove Vlade i da svakoga dana zajednički svjedočimo unapređenju sveukupne društvene infrastrukture, koja nam olakšava funkcionisanje, ali i doprinosi kvalitetu života svakog pojedinca i svake porodice.

„Pored autoputa koji je istorijski i grandiozan razvojni poduhvat, svake godine gradimo ili rekonstruišemo stotine kilometara drugih puteva; rekonstruisali smo i gradimo desetine škola, vrtića, obnovili zdravstvene objekte; izgradili nove poljoprivredne sadržaje i mogućnosti, unaprijedili energetsku i komunalnu infrastrukturu sve do lokalnih vodovoda. Impresivan je i broj zaposlenih i penzionera kojima je riješeno stambeno pitanje. Dakle, sve to je rezultat ekonomskog rasta o kojem govorimo“ – rekao je premijer.

Govoreći o socijalnom dijalogu predsjednik Vlade Duško Marković je rekao da je Crna Gora jedna od rijetkih država koja je Ustavom propisala postojanje Socijalnog savjeta, u kojem se usklađuju interesi zaposlenih, poslodavaca i države.

„U proteklih 11 godina rada Socijalnog savjeta, napravili smo krupne iskorake u oblasti socijalnog dijaloga, uvažavanja potreba naših zaposlenih, penzionera i građana uopšte. A to znači izgrađeno povjerenje sa našim ekonomskim i socijalnim partnerima, i snaga našeg društva leži upravo u dijalogu, saradnji i koheziji usmjerenoj ka zajedničkom cilju – a to je bolji život crnogorskih građana. Cijeli set zakona rađen je i usaglašavan sa socijalnim partnerima. O njima ste diskutovali i odlučivali u ovom Domu. Kroz socijalni dijalog trenutno se usaglašavju Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Zakon o radu i drugi akti kojima želimo obezbijediti adekvatan i podsticajan ambijent za naše građane i njihov standard“ – rekao je premijer Marković.

Precizirajući zakonske odredbe koje su definisane u okviru dijaloga u Socijalnom savjetu predsjednik Vlade je rekao da su Nacrtom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PIO predviđena rješenja kojima će se preispitati zakonski uslovi za ranije penzionisanje; da je novi Zakon o radu rezultat visokog stepena konsenzusa Vlade, poslodavaca i zaposlenih i da će kroz njegovu primjenu biti poboljšan položaj zaposlenih i unapređena njihova prava te da će izmjenom Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje biti smanjena stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje na teret poslodavca za dva procentna poena.

„Predano radimo i na poboljšanju poslovnog ambijenta jer je važno da obezbijedimo nove investije, otvaranje novih radnih mjesta i prilike za naše građane stiču nova znanja i vještine u savremenom biznis okruženju“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na Premijerskom satu.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?