Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Priština - premijeri Marković i Haradinaj: CG i Kosovo njeguju prijateljske i dobrosusjedske odnose, ciljevi evropski i evroatlantski i jače infrastrukturno povezivanje

Objavljeno: 29.05.2019. 19:28 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
       
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković izjavio je u Prištini nakon zvaničnih razgovora sa predsjednikom Vlade Republike Kosovo Ramušom Haradinajem da su odnosi Crne Gore i Kosova prijateljski, da dvije države ostaju dosljedne u realizaciji dobrosusjedskih, evropskih i evroatlantskih ciljeva te u ekonomskoj saradnji, posebno u razvoju infrastrukture.

„Uvijek mi je zadovoljstvo da dođem u Prištinu da se sretnem sa predsjednikom Haradinajem i da razgovaramo o svim pitanjima koja se tiču bilateralnih odnosa dvije zemlje. Danas sam imao posebno zadovoljstvo da prisustvujem otvaranju Razvojnog centra Crnogoraca u Prištini. To je dokaz da dvije zemlje baštine trajno i suštinsko prijateljstvo, da su posvećene osnovnim vrijednostima koje baštine naše zemlje kao i vrijednostima Evropske unije, da su multikulturalnost i multietnički sklad, poštovanje vrijednosti naših zajednica najveća potpora održivosti naših država i našeg trajnog prijateljstva“ – rekao je premijer Duško Marković.

Predsjednik Vlade Crne Gore se zahvalio Vladi Kosova i njenom predsjedniku na angažmanu na prepoznatljivosti i vidljivosti crnogorske zajednice na Kosovu. „Od predsjednika Haradinaja sam na ovom sastanku dobio uvjeravanje da će crnogorska zajednica biti institucionalno prepoznatljiva u budućnosti“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Na sastanku je – rekao je premijer Marković – bilo riječi i o bilateralnim odnosima prije svega o ekonomskoj saradnji i to konkretno na infrastrukturnim projektima.

„Razvoj infrastrukture je ključna pretpostavka i osnova našeg ubrzanog razvoja. Čestitam predsjedniku i njegovoj Vladi na rezultatima koje su ostvarili na razvoju putne infrastrukture. I Crna Gora to radi i vjerujem da ćemo u godinama koje slijede dostići i vaš rezultat i vaš napor i da je to najbolji doprinos agendi povezivanja za koju smo se opredijelili u Trstu kada smo potpisali Akcioni plan“ – rekao je premijer Duško Marković.

Predsjednici vlada Crne Gore i Kosova su se saglasili da današnje otvaranje autoputa od Prištine do granice Kosova i Makedonije ne predstavlja vrijednost samo za te dvije države već za cio region.

„To će ubrzati i povezati Makedoniju i Kosovo sa Crnom Gorom, to će ojačati i unaprijediti kretanje građana i turista i istovremeno dati novu priliku za naša preduzeća i našu privredu“ – rekao je premijer Duško Marković.

Predsjednik Vlade Crne Gore je rekao da je na sastanku razgovarano i o unapređenju infrastrukture u graničnom području i to na pravcima Peć – Rožaje i Plav – Dečane rekavši da je to zahtjev stanovništva sa obiju strana granice.

„Dakle Kosovo i Crna Gora veoma dinamično razvijaju svoje odnose i svoje partnerstvo. Mi se veoma dobro razumijemo u planu realizacije ključnih ciljeva dviju zemalja, a oni su evropski i evroatlantski. Crna Gora stoji na raspolaganju našim kosovskim prijateljima da im prenese sva iskustva i podršku koju smo i mali i u evroatlantskom procesu u članstvu u NATO-u i naravno naše iskustvo kada je u pit pregovarači proces sa Evropskom unijom“ – rekao je premijer Duško Marković.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ponovio je riječi premijera Markovića rekavši da Crna Gora i Kosovo ostaju prijatelji, dosljedni u realizaciji svojih strateških interesa koji su ne samo dobrosusjedski nego evropski i evroatlantski.

Odgovarajući na pitanje novinara premijer Kosova je rekao da postoje među svim političkim strankama dogovor da se u povoljnom trenutku promijeni Ustav Kosova kako bi crnogorska zajednica bila institucionalizovana. „Mislim da je ovo danas bila priprema, idemo u tom pravcu, doći će taj trenutak“ – rekao je premijer Haradinaj.

Upitan o granici između dviju država premijer Marković je rekao da je Sporazum o granici koji je ratifikovan u oba parlamenta suštinski pristup koji treba da dovede do trajne stabilnosti. Rekao je da Sporazum sadrži i procedure određivanja granične linije i da će zajednička komisija započeti postupak demarkacije odnosno obilježavanja granice. „Vjerovatno će se kao i u nekim drugim prostorima pojaviti neka otvorena pitanja, ali kada su u pitanju Kosovo i Crna Gora važno je da tom pitanju pristupamo sa dobrom vjerom i iskrenošću, a ne skrivenom agendom“ – rekao je premijer Marković. Dodao je da je i to pitanje bilo tema sastanka predsjednika dviju vlada.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?