Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Ministar Darmanović u Zagrebu: Potvrđena snažna podrška Hrvatske evropskom putu Crne Gore i kredibilnoj politici proširenja EU

Ministar Darmanović u Zagrebu: Potvrđena snažna podrška Hrvatske evropskom putu Crne Gore i kredibilnoj politici proširenja EU
Datum objave 07.06.2019 18:47 | Autor MVP | Izvor: Ministarstvo vanjskih poslova

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova Crne Gore prof. dr Srđan Darmanović boravio je danas u zvaničnoj posjeti Zagrebu, na poziv hrvatske ministarke vanjskih i evropskih poslova Marije Pejčinović Burić.

Tokom susreta sa predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović izraženo je zadovoljstvo prijateljskim i otvorenim odnosima između dvije države koji su dodatno osnaženi savezništvom u okviru NATO, te čvrsto povezani saradnjom i zajedničkim nastojanjem da kreiramo stabilniji, bezbjedniji i prosperitetniji region.

Takođe, razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji i odnosima među državama regiona u kontekstu nedavno održanih evropskih izbora.

U razgovoru sa predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, ministar Darmanović je istakao značaj hrvatske podrške evropskoj integraciji naše države i strateškog savezništva Crne Gore i Hrvatske.Naglasio je da Crna Gora snažno promoviše evroatlantske vrijednosti i principe saradnje i ponovio da članstvo u Evropskoj uniji predstavlja primarni vanjskopolitički prioritet naše države.

Premijer Plenković je posebno ukazao na značaj nastavka politike proširenja EU i na toj liniji izrazio očekivanje da će Samit koji će biti organizovan u maju sljedeće godine u Hrvatskoj biti tome posvećen. „Proces pristupanja država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji treba biti brži“, zaključio je hrvatski premijer. 

Saglasili su se da sva otvorena pitanja treba rješavati u duhu prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa, te razmotriti modalitete prihvatljive za obje strane koji će ići u pravcu njihovog rješenja. Takođe, na sastanku su razmijenjena mišljenja o stanju u regionu, kao i o aktuelnom momentu u Uniji. 

Šefovi diplomatije Crne Gore i Hrvatske ocijenili su danas u Zagrebu da je politički dijalog dvije zemlje sadržajan i dinamičan. 

Ministar Darmanović je uputio čestitiku Hrvatskoj povodom Dana hrvatske diplomatije, istakavši zadovoljstvo realizacijom posjete na ovaj značajan datum koja predstavlja potvrdu bliskosti i dobrosusjedskih odnosa koje dvije države njeguju.

Zahvalio je Hrvatskoj na kontinuiranoj podršci u ostvarivanju najznačajnijeg vanjskopolitičkog dostignuća Crne Gore – članstva u NATO, te, na toj liniji, izrazio zadovoljstvo što su dvije države u prethodnom periodu razvile snažnu savezničku saradnju u okviru Alijanse. Ukazao je i na značaj ekspertske pomoći Hrvatske u procesu evropske integracije Crne Gore.

,,Crna Gora, svojom istorijom i kulturom i posvećenošću demokratskim vrijednostima već odavno pripada Evropi, stoga smo danas opravdano na poziciji predvodnika procesa evropske integracije, uvjereni da smo prva naredna članica Evropske unije - kazao je crnogorski šef diplomatije.

Ministarka Pejčinović Burić je ocijenila da su odnosi dvije države veoma dobri, te izrazila uvjerenje da će dobra saradnja biti nastavljena u cilju pronalaska zajedničkih rješenja za sva otvorena pitanja. 

Hrvatska daje snažnu podršku evropskom putu Crne Gore i zalaže se za kredibilnu politiku proširenja, utemeljenu na individualnim dostignućima, a Crna Gora je najnaprednija u tome, zaključila je hrvatska ministarka. Naglasila je da se Hrvatska zalaže i vjeruje u politiku proširenja i transformacijsku snagu te politike.

Sagovornici su ocijenili da bi u narednom periodu poseban fokus trebalo staviti na povećanje robne razmjene, podsticanje ulaganja i efikasnijeg korišćenja investicionih potencijala, kao i razmatranje zajedničkog nastupa na tržištima trećih zemalja, te da je važan pravac saradnje i omogućavanje bolje infrastrukturne povezanosti, što će pospješiti sveukupnu ekonomsku saradnju i bliže kontakte dva naroda.

Ministar Darmanović je razgovarao i sa Domagojem Ivanom Miloševićem, predsjednikom Odbora za evropske poslove u Hrvatskom saboru.

Tokom sastanka je ocijenjeno da integracija Zapadnog Balkana u EU predstavlja neophodnost. Saglasili su se da dobra saradnja između nacionalnih zajednica doprinosi jačanju političke i ekonomske dimenzije u odnosima dvije zemlje.

Danas je u Zagrebu ministar Darmanović polozio vijenac na vječnu kuću istaknutog profesora Radovana Vukadinovića, koji je svojim naučnim stvaralaštvom, istančanim smislom za međunarodne odnose, bezbjednost i diplomatiju dao veliki doprinos i razvoju akademskih institucija u Hrvatskoj i Crnoj Gori.


Ministarstvo vanjskih poslova