Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpisan Sporazum o naučnoj i tehnološkoj saradnji Crne Gore i Češke Republike

Objavljeno: 10.06.2019. 20:23 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke 

Ministarka nauke u Vladi Crne Gore, dr Sanja Damjanović i ambasador Češke Republike u Crnoj Gori, Nj.E. Karel Urban, potpisali su danas, 10. juna 2019. godine na Vili „Gorica“ Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Češke Republike o naučnoj i tehnološkoj saradnji, a tokom zvanične posjete ministra vanjskih poslova Češke Republike, Nj.E. Tomaša Petričeka Crnoj Gori.

Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke 

Svečanoj ceremoniji potpisivanja Sporazuma prethodio je sastanak ministarke Damjanović sa Nj.E. Petričekom na kome su razmijenjene informacije o sistemima nauke i istraživanja u Crnoj Gori i Češkoj, sa posebnim osvrtom na Strategiju pametne specijalizacije (S3), modalitete saradnje akademske zajednice i privrede kroz uspostavljanje i finkcionisanje Naučno-tehnoloških parkova (NTP) kao i na regionalni projekat osnivanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije Jugoistočne Evrope (SEEIIST).

Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke 

U tom smislu, ministarka Damjanović je informisala visokog gosta o izazovima sa kojima se susrijeće Crna Gora u oblasti nauke, istraživanja i inovacija, kao mala zemlja, na svome putu ka EU, zbog čega se, u cilju identifikovanja prednosti koje zemlja ima, upravo finalizuje Strategija pametne specijalizacije, čije se usvajanje očekuje do kraja mjeseca. „Posebno je značajna veza akademske zajednice i privrede, sa fokusom na potrebu većeg ulaganja sredstava iz privatnog sektora u nauku i istraživanje, a zbog čega je Crna Gora pristupila uspostavljanju prvog Naučno-tehnološkog parka u Podgorici. Veće umrežavanje, i jačanje procesa internacionalizacije se obezbjeđuje kroz učlanjenje Crne Gore u mnoge međunarodne naučne institucije ali i kroz regionalni projekat uspostavljanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije Jugoistočne Evrope (SEEIIST), koji bi takođe doprinio smanjenju odliva talenata ali i ekonomskom prosperitetu ovog Regiona“, istakla je ministarka.

Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke 

Nj.E. Ministar vanjskih poslova Češke Republike je istakao nedvosmislenu podršku te zemlje Crnoj Gori na njenom evropskom putu, ukazujući na iskustva Češke Republike u implementaciji Strategije pametne specijalizacije kao i iskustva stečena na relaciji akademska zajednica- privreda. U tom smislu on se saglasio sa ministarkom Damjanović o potrebi jačanja saradnje između čeških i crnogorskih kompanija, posebno u okviru koncepta NTP-a, ali i kroz mogućnost zajedničkog realizovanja projekata iz prioritetnih oblasti S3: zdravstveni turizam, poljoprivreda, energija i ICT. Takođe je ukazao na potrebu jačanja univerzitetske saradnje, posebno kroz program ERASMUS+ dok je u kontekstu SEEIIST-a ukazao na mogućnost saradnje sa Institutom za fiziku iz Praga, uz naznaku da će ta zemlja dati podršku stavljanja SEEIIST-a na Evropsku mapu puta (ESFRI). Obostrano je podržan prijedlog o zajedničkom objavljivanju Konkursa za podnošenje bilateralnih naučno-istraživačkih projekata, sa posebnim akcentom na krupnje istraživačke projekte.

Podsjećamo da potpisani Sporazum omogućava crnogorskim istraživačima rad u istraživačkim centrima i institutima u Češkoj, korištenje vrhunskih tehnologija i savremenih laboratorija, razmjenu znanja i iskustava kroz zajedničke istraživačke projekte kao i mogućnsot usavršavanja magistranata i doktoranata angažovanih na projektima. Takođe se omogućava veće zajedničko učešće u međunarodnim i evropskim projektima, posebno u Horizont-u 2020.

Ministarstvo nauke

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?