Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Усвојена Тршћанска декларација: Црна Гора предсједава Централно-европском инцијативом наредне године

Усвојена Тршћанска декларација: Црна Гора предсједава Централно-европском инцијативом наредне године
Датум објаве 12.06.2019 15:42 | Аутор МВП | Извор: Министарство вањских послова

Испис Штампај страницу


На састанку министара вањских послова држава чланица Централно-европске иницијативе (ЦЕИ), на којем учествује шеф црногорске дипломатије проф. др Срђан Дармановић, усвојена је данас Тршћанска декларација, којом је потврђено да ће Црна Гора преузети предсједавање Иницијативом од 1. јануара 2020. године. Друго предсједавање ЦЕИ-ем биће реализовано на десетогодишњицу од првог црногорског предсједавања овим најстаријим регионалним механизмом, што представља потврду да је Црна Гора препозната као активан и одговоран регионални актер, посвећен отвореној и блиској сарадњи, те заједничком дјеловању ка одрживом развоју региона.

,,Црногорско предсједавање ЦЕИ-ем настојаће да додатно оснажи регионални дијалог и везе између 17 држава чланица Иницијативе, с циљем постизања најучинковитијих резултата и стабилног социо-економског напретка”, истакао је министар Дармановић. Додао је да добро осмишљени заједнички приступ представља најбољи инструмент за адресирање регионалних потенцијала и изазова те нагласио да ћемо у оквиру предсједавања охрабрити сарадњу и повећање синергије између релевантних регионалних иницијатива.

МВП Министар Дармановић је казао да је ЦЕИ током тридесет година постојања потврдила да представља важан елемент у изградњи демократичнијег и стабилнијег региона. Указао је да Иницијатива у великој мјери подстиче промоцију демократских принципа и изградњу институционалних капацитета, те је из тог разлога од посебног значаја за државе које се налазе на путу приступања Европској унији.

,,Црна Гора је данас држава која је највише напредовала у реформском процесу, у континуитету хармонизујући унутрашњи правни оквир са европском легислативом, стога ћемо, несумњиво, бити прва наредна чланица ЕУ”, казао је министар и изразио увјерење да ће нови састав Европског парламента и Европске комисије афирмисати и оснажити политику проширења. ,,То ће бити геостратешка инвестиција у мир и економски просперитет цијеле Европе”, закључио је министар Дармановић.

На министарском састанку ЦЕИ-а је посебно наглашен значај наставка политике проширења ЕУ и додатно јачање европске перспективе Западног Балкана, те пружена подршка постизању јасног напретка у приступним преговорима за Црну Гору и Србију, као и поздрављене реформе које су спровеле Сјеверна Македонија и Албанија у свијетлу очекиваног отварања преговарачког поступка. Такође, поновљена је важност сарадње у реализацији саобраћајних и енергетских инфраструктурних пројеката, као и снажења политика које су усмјерене на инклузију младих у савремене друштвене процесе.

На маргинама састанка, министар Дармановић се састао са министром вањских послова Сјеверне Македоније Николом Димитровим. Шеф црногорске дипломатије је истакао да рјешавање македонско-грчког спора представља модел за превазилажење најсљеђених отворених питања у региону, нагласивши да снажно подржавамо отварање преговора са ЕУ за Сјеверну Македонију и Албанију. С друге стране, министар Димитров је нагласио да Црна Гора представља узор у спровођењу реформи и реализацији обавеза које произилазе из евроатлантске и европске интеграције, те да је од посебног значаја била црногорска подршка у процесу приступању Сјеверне Македоније НАТО-у.


Министарство вањских послова