Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Primjena usklađenih propisa najzahtjevnija faza pregovora

Objavljeno: 13.06.2019. 17:10 Autor: KEI
Crna Gora je od početka pregovora značajno izmijenila svoj zakonodavni i institucionalni okvir u oblastima saobraćaja, životne sredine, energetike i regionalnog razvoja i uskladila ga sa evropskim, a primjena pravne tekovine predstavlja najzahtjevniju fazu, imajući u vidu složnost poglavlja u administrativnom i finansijskom smislu, poručeno je na 12. sastanku Pododbora za saobraćaj, životnu sredinu, energetiku i regionalni razvoj između Crne Gore i Evropske komisije.

Zamjenik glavnog pregovarača Marko Mrdak ocijenio je da je Crna Gora kroz sva poglavlja pokrivena Pododborom postigla značajne rezultate, o čemu svjedoče i ocjene iz ovogodišnjeg Izvještaja EK.

KEI

„Crna Gora je snažno posvećena ispunjavanju obaveza u oblasti saobraćajne politike i trans-evropske mreže, čija realizacija ima praktičan i ekonomski značaj za njene građane jer podrazumijeva stvaranje preduslova za kvalitetnu infrastrukturu. Kad je u pitanju energetski sektor, svjesni smo koristi koje dobijamo usklađivanjem s evropskim standardima, zbog čega ćemo uprkos zahtjevnim zadacima i izazovima istrajati na ovom putu“, naveo je Mrdak.

Istakao je da je Crna Gora u poglavlju 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata nastavila s planiranjem neophodnih mjera u ovoj oblasti, kako bi danom pristupanja EU bila spremna za korišćenje Evropskih strukturnih i investicionih fondova.

Kopredsjedavajuća Pododbora ispred Crne Gore Ivana Vojinović je ukazala na značaj tema koje ovaj Pododbor obuhvata i njihov uticaj na, kako cjelokupni razvoj crnogorskog društva i unapređenje kvaliteta života svih građana, tako i pregovarački proces, posebno ako se uzme u obzir činjenica da realizacija obaveza u ovim oblastima doprinosi realizaciji 24 od ukupno 87 završnih mjerila. Podsjetila je da je, od juna 2012. kada je Crna Gora započela pregovarački proces s EU normativni, strateški i institucionalni okvir u oblasti saobraćaja, životne sredine, energetike i regionalnog razvoja značajno promijenjen i usklađen s evropskim standardima, kao i da su se vrlo izraženom dinamikom sprovodile i aktivnosti na izgradnji infrastrukture u oblasti saobraćaja, energetike i životne sredine.

Poručila je da Crna Gora razumije složenost poglavlja koji se tiču saobraćaja, životne sredine, energetike i regionalnog razvoja, budući da svi oni bez izuzetka zahtijevaju snažne administrativne kapacitete, efikasnu implementaciju, ali i enormna finansijska sredstva prvenstveno potrebna za izgradnju infrastrukture.

„Crna Gora je izrazito posvećena ispunjavanju strogih zahtjeva iz poglavlja Životna sredina i klimatske promjene, a naročito onih koji su apostrofrani u Zajedničkoj pregovaračkoj poziciji za to Poglavlje u vidu završnih mjerila, kao i Izvještaju EK o napretku“, rekla je ona.

KEI

Zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje, Barbara Hesus-Žimeno je istakla da je Crna Gora odradila veliki posao u oblastima koja su predmet ovog Pododbora. „Ovaj Pododbor je značajan za evropski put Crne Gore, ali prije svega za crnogorske građane“, poručila je ona. Kada je riječ o poglavlju 27. Životna sredina i klimatske promjene, naglasila je da fokus u narednom periodu treba da bude na realizaciji obaveza u oblasti kvaliteta vazduha, klimatskih promjena i zaštite prirode koje vode ispunjenju kriterijuma za zatvaranje tog poglavlja. „Zapadni Balkan treba da radi na zelenoj Agendi, a vaša država je tu na dobrom putu. Krajem maja Crna Gora je ispunila potpune potrebe za energijom iz obnovljivih izvira“, poručila je Hesus-Žimeno.

Kada je riječ o saobraćajnoj politici, istakla je da je tokom 2018. ostvaren napredak u toj oblasti, te da je sada fokus na izgradnji moderne infrastrukture u regionu, kako bi se ostvario dugotrajni ekonomski rast i dalja integracija.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE









Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?