Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crna Gora nastavlja odlučnim koracima ka jačanju istraživačke infrastrukture

Objavljeno: 13.06.2019. 20:38 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Vlada Crne Gore donijela je danas Reviziju Mape puta za istraživačku infrastrukturu Crne Gore (2019-2020). Donošenje Mape puta proizilazi iz procesa EU integracija i usklađivanja sa EU standardima u ovoj oblasti, ali i potreba za prepoznavanjem ključnih nacionalnih istraživačkih infrastruktura i utvrđivanja budućih pravaca razvoja.

Crna Gora je prva zemlja Zapadnog Balkana koja je usvojila nacionalnu Mapu puta za istraživačku infrastrukturu (2015-2020) još 2015. godine, a na osnovu procesa mapiranja istraživačke infrastrukture iz 2013. godine, koji čini njen sastavni dio.

Izmjene na EU i regionalnom nivou, kao i krupne reformske aktivnosti u sistemu istraživanja i inovacija na nacionalnom nivou, koje su uslijedile nakon 2015. godine, uslovile su potrebu za revidiranjem dokumenta.

Cilj Revizije Mape puta je pružanje detaljnog pregleda istraživačke infrastrukture u Crnoj Gori, definisanje prioriteta i izvora finansiranja u ovoj oblasti, prepoznavanje potencijala za regionalnu i krupnu evropsku istraživačku infrastrukturu, kao i utvrđivanje prioritetnih aktivnosti za naredni period.

Ovim dokumentom, po prvi put, tretirano je pitanje otvorenog pristupa istraživačkoj infrastrukturi, koji čini dio šire politike otvorenog pristupa u nauci i inovacijama Evropske unije. Otvaranjem istraživačkih infrastruktura podstiče se interdisciplinarnost, unapređuje međunarodna i intersektorska mobilnost, otvaraju se brojne mogućnosti saradnje, ali on ima i veoma pozitivnu ekonomsku komponentu. Naime, otvorenim pristupom izbjegava se dupliranje opreme, što omogućava istraživačkim infrastrukturama da određeni dio istraživačkog procesa realizuju uz korišćenje raspoložive opreme neke druge istraživačke infrastrukture, a ostvarene uštede iskoristiti za nabavku nedostajuće opreme. Takođe, korisnici usluga iz privrednog i civilnog sektora mogu na ovaj način testirati svoje proizvode i inovativne ideje u laboratorijskim uslovima uz određenu naknadu, ali i koristiti baze podataka istraživačkih infrastruktura.

Ministarstvo nauke je ove godine sprovelo novi proces mapiranja istraživačke opreme, u kojem je učestvovalo 36 institucija. Rezultati procesa ukazali su na dobro stanje postojeće opreme, dok je njena ukupna vrijednost oko 28 miliona eura, od čega je 67% investirano u poslednjih šest godina, što svjedoči o značajnom porastu ulaganja u ovoj oblasti, kako od strane države, tako i od strane korisnika.

Ministarstvo nauke je, tokom procesa mapiranja, putem posebnih upitnika ispitivalo preference naučnoistraživačkih institucija, inovativnih organizacija i zainteresovane javnosti po pitanju pristupa nacionalnoj, regionalnoj i krupnoj evropskoj infrastrukturi, a rezultati čine sastavni dio revizije Mape puta.

Reviziju Mape puta za istraživačku infrastrukturu Crne Gore (2019-2020) možete preuzeti OVDJE

Ministarstvo nauke

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?