Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Damjanović u Bukureštu: Pohvale Crnoj Gori za izradu Strategije pametne specijalizacije

Objavljeno: 18.06.2019. 22:26 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke 

Na poziv zamjenice generalnog direktora Udruženog istraživačkog centra Evropske komisije gospođe Čarline Vičeve, ministarka nauke Crne Gore dr Sanja Damjanović učestvuje na konferenciji „Podrška strategijama pametne specijalizacije i tehnološkom tranfseru u Jugoistočnoj Evropi“ koja se danas održava na Politehničkom univerzitetu u Bukureštu, u Rumuniji.

Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke

Vičeva je u uvodnom obraćanju pohvalila napore Crne Gore u izradi Strategije pametne specijalizacije, koja je nakon dvije godine u završnoj fazi procesa. Crna Gora ima priliku da prva, nakon 28 zemalja članica Evropske unije, usvoji ovaj važni dokument, o kom će se Vlada izjasniti u četvrtak, 20. juna. Vičeva je podsjetila da je prošle godine u maju u Sofiji glavna tema konferencije o strategijama pametne specijalizacije bio Zapadni Balkan i izrada ovih strategija u našem regionu. Prva međunarodna radionica na Zapadnom Balkanu posvećena ovom procesu, kako je istakla, održana je u Podgorici 5. februara 2019. godine u organizaciji Ministarstva nauke i Udruženog istraživačkog centra Evropske komisije.

Ministarstvo naukeMinistarka Damjanović je tokom panel sesije "Unapređenje inovacionih politika u Jugoistočnoj Evropi putem strategija pametne specijalizacije i tehnološkog transfera" rekla je da je Crna Gora veoma ponosna, zato što će u četvrtak Vlada da razmatra Strategiju pametne specijalizacije, na čijoj izradi je u protekle dvije godine radilo više od 300 ljudi iz javnog, privrednog, akademskog i civilnog sektora.

U našoj državi, prema njenim riječima, postoji više od 105 strategija, ali će Strategija pametne specijalizacije da objedini sve one koje su usmjerene na razvijanje ekonomskog, odnosno naučnog i tehnološkog potencijala.

Iniciran je, kako je kazala, projekat Međunarodnog instituta za održive tehnologije za Jugoistočnu Evropu kako bi se smanjio jaz između ovog regiona sa Zapadnom Evropom, a paralelno sa izradom Strategije pametne specijalizacije, kako je istakla ministarka, u našoj državi radi se i na uspostavljanju inovacionog ekosistema podsticanjem kreiranja i razvijanja startapova. Dodatno, prvi Naučno-tehnološki park u Podgorici biće vodeća institucija koja će biti posvećena promociji tehnološkog transfera, i jedan od glavnih instrumenata za implementaciju strategije pametne specijalizacije.

Damjanović je dodala da bi bilo jako važno da, u cilju uspješne implementacije S3, Evropska komisija obezbijedi podršku Crnoj Gori u procesu pridruživanja EU tematskim platformama, te u tom kontekstu, olakšavanje pristupa pravim informacijama.

Generalni direktor dr Darko Petrušić je bio panelista na sesiji „Uključivanje aktera inovacionog ekosistema u procesu pametne specijalizacije na Zapadnom Balkanu", tokom kojeg je predstavio iskustvo Crne Gore u procesu pripreme Strategije, kao i najveće izazove sa kojima sa naša zemlja suočila u procesu izrade S3. Prvenstveno, izazovi i poteškoće za našu državu su se odnosile na pravilno razumijevanje S3 koncepta, aktivnu uključenost svih relevantnih aktera tokom procesa izrade S3, kao i selekciju S3 prioriteta.

Podsjećamo, na osnovu strateške vizije razvoja Crne Gore, Strategijom su definisane četiri prioritetne oblasti, tri vertikalne: održiva poljoprivreda i lanac vrijednosti hrane, energija i održiva životna sredina i održivi i zdravstveni turizam, kao i jedna horizontalna prioritetna oblast: informaciono-komunikacione tehnologije, zato što daje poslovnu i tehnološku podršku ostalim prioritetnim oblastima.

Ministarstvo nauke


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?