Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Izjava GD Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama Žane Filipović povodom objavljivanja Mišljenja Venecijanske komisije o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti

Objavljeno: 25.06.2019. 00:18 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Transkript izjave Žane Filipović, generalne direktorke Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama Ministarstva za ljudska i manjinska prava, povodom objavljivanja Mišljenja Venecijanske komisije o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti:

Venecijanska komisija je danas na svom sajtu objavila mišljenje na Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica koje je usvojila u petak, 21. juna, na plenarnoj sjednici u Veneciji.

Ovim mišljenjem je nedvosmisleno potvrđeno pravo Crne Gore da donese jedan moderan i dobar zakon, kojim će zaštiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i građankama Crne Gore.

Što se tiče tvrdnji da je Venecijanska komisija svojim mišljenjem navodno spriječila Vladu Crne Gore u namjeri da „jednostrano preknjižava ili otima crkve“ – to naprosto nije tačno.

Prvo, to nikada nije bila namjera Vlade, a drugo preporuka Venecijanske komisije koja se odnosi na zakonske odredbe o državnoj imovini upravo sadrži obrazloženje koje je Vlada Crne Gore zvanično uputila Venecijanskoj komisiji nekoliko dana prije održavanja plenarne sjednice. To mogu potvrditi svi članovi i članice Venecijanske komisije.

Dakle, ne samo da ova preporuka nije suprotna stavu Vlade, već je sam tekst ove preporuke upravo predložila Vlada i veoma smo zadovoljni što je Venecijanska komisija to prihvatila gotovo jednoglasno.


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?