Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Darmanović-Santos Silva: Crna Gora i Portugal su prijateljske i savezničke države posvećene kontinuiranom snaženju međudržavnih odnosa

Darmanović-Santos Silva: Crna Gora i Portugal su prijateljske i savezničke države posvećene kontinuiranom snaženju međudržavnih odnosa
Datum objave 24.06.2019 20:35 | Autor MVP | Izvor: Ministarstvo vanjskih poslova

Ispis Štampaj stranicu


Nastavak procesa proširenja i učvrščivanje kredibilnosti evropske perspektive Zapadnog Balkana u interesu je stabilnosti, bezbjednosti i prosperiteta regiona, ali i Evrope u cjelini, istaknuto je na današnjem sastanku ministra vanjskih poslova prof. dr Srđana Darmanovića i ministra vanjskih poslova Republike Portugal Augusta Santosa Silve.

“Crna Gora i Portugal njeguju prijateljske i savezničke odnose, te današnji razgovori predstavljaju potvrdu nastojanja da intenziviramo politički dijalog na najvišem nivou i dodatno osnažimo našu međudržavnu saradnju”, kazao je šef crnogorske diplomatije, te izrazio zahvalnost na čvrstoj portugalskoj podršci ostvarivanju strateških vanjskopolitičkih prioriteta naše države. Na toj liniji, posebno je naglasio važnost ekspertske i tehničke pomoći Portugala u procesu pristupanja Evropskoj uniji, u prvom redu kroz realizaciju projekata u okviru Taiex instrumenta.

MVP ,,Naše decidno opredjeljenje u pravcu integracije u porodicu najrazvijenijih evropskih demokratija od ključne je važnosti za efikasno ispunjavanje obaveza iz pregovaračke agende i unutrašnje reformske aktivnosti, koje daju rezultate u formi definisanja funkcionalnog pravnog poretka i izraženog ekonomskog napretka.”

Ministar Santos Silva je istakao da proces evropske integracije i članstvo u Evropskoj uniji doprinosi političkoj stabilnosti i socio-ekonomskom progresu, naglasivši da Portugal podržava nastavak proširenja, uz kontinuirano usvajanje standarda i pravno-normativne regulative od strane država kandidata. Dodao je da se proces proširenja i unutrašnje reforme Evropske unije može sprovoditi paralelno, te, u tom kontekstu, ukazao na važnost intenziviranja pregovaračkog procesa Crne Gore i napretka u procesu pristupanja Uniji.

Šefovi diplomatija dviju država su se saglasili da je u narednom periodu potrebno posebnu pažnju usmjeriti na razmatranje modela razvoja privredne saradnje. Takođe, ukazali su da postoji prostor za dodatno proširivanje saradnje između dva ministarstva vanjskih poslova kroz organizovanje bilateralnih političkih konsutacija, kao i sveukupnih crnogorsko-portugalskih veza, naročito u oblastima nauke, obrazovanja i kulture.

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA