Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković na Poslovnom forumu u Bakuu predstavio prednosti ulaganja u našu zemlju: CG je najstabilnija država ZB i sigurna investiciona destinacija

Objavljeno: 25.06.2019. 16:14 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Duško Marković poručio je danas u Bakuu na Poslovnom forumu Azerbejdžan – Crna Gora da je naša zemlja najstabilnija država regiona Zapadnog Balkana, zemlja visokog ekonomskog rasta i izdašnih ulaganja u infrastrukturu što je uz članstvo u NATO-u preporučuje azerbejdžanskim investitorima.

„Stabilnost je preduslov ekonomskog prosperiteta, a izvjesnost riječ koja je jednako važna i u politici i u ekonomiji. Crna Gora je danas najstabilnija zemlja u regionu Zapadnog Balkana i u ovom dijelu Evrope. To nas čini ekonomski i politički pouzdanim partnerom. … Članstvo u NATO-u bio je signal investitorima da je Crna Gora destinacija koja u domenu bezbjednosti dijeli najviše standarde i vrijednosti partnerskih država potvrđujući sigurnost za već povoljan investicioni ambijent. Već u prvoj godini nakon učlanjenja vidjeli smo značajan porast investitora i broja turista iz zemalja NATO-a“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković obraćajući se Poslovnom forumu koji je okupio desetine crnogorskih i azerbejdžanskih privrednika.

Predsjednik Marković je rekao da crnogorska ekonomija već tri godine zaredom bilježi jednu od najvećih stopa rasta u Evropi, više od 4,7 odsto na godišnjem nivou, te da je samo za dvije posljednje godine povećan broj zaposlenih za gotovo 8 odsto, da u Crnoj Gori posluju investitori iz više od 110 država, da su u našoj zemlji prisutni najprestižniji svjetski turistički brendovi i da Crna Gora ima najveću stopu stranih direktnih investicija po glavi stanovnika u regionu, sa ukupno uloženih 6,5 milijardi eura u periodu od 2006. do 2018. godine.

„U oblasti turizma Crna Gora se u posljednjih 15 godina, kroz projekte kao što su Porto Montenegro i Luštica, te valorizacijom prirodnih ljepota i potencijala, pozicionirala kao jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija. Trend se nastavlja kroz crnogorsko – azerbejdžansko partnerstvo i projekat Porto Novi koji sobom nosi novi nivo prestiža, otvaranjem jedinog hotela u Evropi u okviru brenda „One & Only”. Projekat Porto Novi se realizuje shodno planovima, a sa inicijalnih 260 miliona eura, ulaganja se kreću ka dodatno planiranih 970 miliona, što ga svrstava u sam vrh stranih investicija u Crnoj Gori. … U oblasti energetike, izgradnjom podvodnog kabla za prenos električne energije koji spaja crnogorsku sa italijanskom obalom, Crna Gora se pozicionirala kao regionalno energetsko čvorište. Za zemlju skromnih demografskih brojki, ovo ima veliki značaj. I u oblasti energetike Crna Gora i Azerbejdžan imaju konkretne aktivnosti. Projekat Transjadranskog gasovoda (TAP), koji, zajedno sa krakom Jadransko – Jonskog gasovoda (IAP – dužine 94 kilometra kroz Crnu Goru), ne samo da će označiti strateško povezivanje naše dvije države i osnažiti energetske izvore Crne Gore, veće će i učvrstiti poziciju Crne Gore kao energetskog čvorišta“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer Duško Marković je rekao da je državni prioritet sada razvoj Sjevernog regiona, koji nudi velike šanse investitorima, te da država ulaže do sada najveći novac u gradnju i obnovu saobraćajne infrastrukture.

„Jezik privrede je univerzalan. To je jezik u čijem su osnovu obostrana korist i razvoj kao uslov opšteg napretka. Kada na njemu razgovaraju prijateljski narodi i kulture, kao što je to u slučaju Crne Gore i Azerbejdžana, možemo da očekujemo dalju perspektivu i blagostanje za naše građane“ – zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković na Poslovnom forumu Azerbejdžan – Crna Gora.


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?