Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Баку: Министарка Прибиловић учествовала на УН Форуму за јавне услуге

Баку: Министарка Прибиловић учествовала на УН Форуму за јавне услуге
Датум објаве 25.06.2019 15:34 | Аутор МЈУ

Испис Штампај страницу


Министарка јавне управе Сузана Прибиловић, учествовала је на УН Форуму за јавне услуге (УНПСФ), на тему "Постизање циљева одрживог развоја кроз ефикасно пружање услуга, иновативну трансформацију и одговорне институције”, у Бакуу, Република Азербејџан.

„Приоритет Владе Црне Горе је успостављање ефикасне, рационалне и транспарентне јавне управе. Управе која ће, у складу са савременим трендовима, поставити грађанина на прво мјесто и успоставити висок ниво отворености и траспарентности јавних институција у ери савремених информационих технологија“, казала је министарка Прибиловић на панелу који је организовала РеСПА на тему “Стање у области пружања јавних услуга на Западном Балкану” у оквиру Форума.

Прибиловић је истакла да успостављање ефикасне, рационалне и транспарентне јавне управе није лак задатак, али је императив за нашу администрацију и предуслов да би се одговорило на глобалне изазове. Зато је кључ у рјешавању овог изазова у удруживању заједничких капацитета. Једни од других можемо много да научимо и то у свим фазама од дизајнирања услуга до мјерења задовољства њиховог коришћења, истакла је Прибиловић.

„Константно радимо на унапређењу рада електронске управе и повећању броја електронских сервиса. Кроз нови Закон о електронском потпису и идентификацији створили смо услове за квалитетно електронско пословање, успоставили нови систем заштите од сајбер напада и захваљујући стручно и професионалном односу успјели да заштитимо систем од сајбер напада у претходном периоду.Такође, кроз обезбјеђење континуитета реформских процеса, посвећени смо испуњавању стандарда и вриједности својствених савременим друштвима“, закључила је Прибиловић.

 МЈУ  

У оквиру Форума потписана је Декларација о намјери за оснивање АСАН Међународне асоцијације субјеката за пружање јавних услуга.

Иницијатор оснивања Међународне асоцијације АСАН је Државна агенција за јавне службе и друштвене иновације под предсједником Републике Азербејџан. Документ су потписали испред Црне Горе министарка Прибиловић и представници Марока, Индонезије, Афганистана, Турске, Уганде, Азербејџана и Уједињених Арапских Емирата. Декларацијом о намјерама, успоставиц́е се институционална платформа за континуирану размјену најбољих пракси и стручности у релевантној области, као и промовисање иновација у пружању јавних услуга.

МЈУ

УН Форум за јавне услуге окупио је представнике земаља у оквиру спровођења Агенде 2030, која је усвојена од стране свих шефова држава и влада 2015. године.

Министри и други високи доносиоци одлука имали су прилику да на Форуму разговарају на тему трансформације управљања и иновације у јавној управи и стратегијама и иновативним приступима за ефикасно пружање услуга.

Форум организују Одјељење за економска и социјална питања Уједињених нација (УНДЕСА) и Државна агенција за јавне услуге и социјалне иновације предсједника Републике Азербејџан (АСАН). 

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

.