Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Baku: Ministarka Pribilović učestvovala na UN Forumu za javne usluge

Objavljeno: 25.06.2019. 21:34 Autor: MJU

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović, učestvovala je na UN Forumu za javne usluge (UNPSF), na temu "Postizanje ciljeva održivog razvoja kroz efikasno pružanje usluga, inovativnu transformaciju i odgovorne institucije”, u Bakuu, Republika Azerbejdžan.

„Prioritet Vlade Crne Gore je uspostavljanje efikasne, racionalne i transparentne javne uprave. Uprave koja će, u skladu sa savremenim trendovima, postaviti građanina na prvo mjesto i uspostaviti visok nivo otvorenosti i trasparentnosti javnih institucija u eri savremenih informacionih tehnologija“, kazala je ministarka Pribilović na panelu koji je organizovala ReSPA na temu “Stanje u oblasti pružanja javnih usluga na Zapadnom Balkanu” u okviru Foruma.

Pribilović je istakla da uspostavljanje efikasne, racionalne i transparentne javne uprave nije lak zadatak, ali je imperativ za našu administraciju i preduslov da bi se odgovorilo na globalne izazove. Zato je ključ u rješavanju ovog izazova u udruživanju zajedničkih kapaciteta. Jedni od drugih možemo mnogo da naučimo i to u svim fazama od dizajniranja usluga do mjerenja zadovoljstva njihovog korišćenja, istakla je Pribilović.

„Konstantno radimo na unapređenju rada elektronske uprave i povećanju broja elektronskih servisa. Kroz novi Zakon o elektronskom potpisu i identifikaciji stvorili smo uslove za kvalitetno elektronsko poslovanje, uspostavili novi sistem zaštite od sajber napada i zahvaljujući stručno i profesionalnom odnosu uspjeli da zaštitimo sistem od sajber napada u prethodnom periodu.Takođe, kroz obezbjeđenje kontinuiteta reformskih procesa, posvećeni smo ispunjavanju standarda i vrijednosti svojstvenih savremenim društvima“, zaključila je Pribilović.

 MJU  

U okviru Foruma potpisana je Deklaracija o namjeri za osnivanje ASAN Međunarodne asocijacije subjekata za pružanje javnih usluga.

Inicijator osnivanja Međunarodne asocijacije ASAN je Državna agencija za javne službe i društvene inovacije pod predsjednikom Republike Azerbejdžan. Dokument su potpisali ispred Crne Gore ministarka Pribilović i predstavnici Maroka, Indonezije, Afganistana, Turske, Ugande, Azerbejdžana i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Deklaracijom o namjerama, uspostaviće se institucionalna platforma za kontinuiranu razmjenu najboljih praksi i stručnosti u relevantnoj oblasti, kao i promovisanje inovacija u pružanju javnih usluga.

MJU

UN Forum za javne usluge okupio je predstavnike zemalja u okviru sprovođenja Agende 2030, koja je usvojena od strane svih šefova država i vlada 2015. godine.

Ministri i drugi visoki donosioci odluka imali su priliku da na Forumu razgovaraju na temu transformacije upravljanja i inovacije u javnoj upravi i strategijama i inovativnim pristupima za efikasno pružanje usluga.

Forum organizuju Odjeljenje za ekonomska i socijalna pitanja Ujedinjenih nacija (UNDESA) i Državna agencija za javne usluge i socijalne inovacije predsjednika Republike Azerbejdžan (ASAN). 

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE

.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?