Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković na Premijerskom satu: Prosvjeta treba da bude temelj i ogledalo državnog identiteta Crne Gore

Objavljeno: 26.06.2019. 19:06 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković rekao je danas u Parlamentu da je ulaganje u razvoj mladih, kroz obrazovanje, jedan od prioriteta Vlade, da dvije godine od usvajanja seta zakona, imamo dovoljno argumenata na osnovu kojih možemo sa zadovoljstvom govoriti o rezultatima sprovedene reforme, ali da se Vlada neće zadovoljiti polovičnim rješenjima.

„Više puta sam ponovio, pa i u ovom Domu, da je ulaganje u razvoj mladih, kroz obrazovanje, jedan od prioriteta Vlade. Cilj nam je jasan i precizno postavljen: Crna Gora mora imati kvalitetan sistem obrazovanja, koji će biti upodobljen i kompatibilan sa sistemima obrazovanja modernih i razvijenih država. U realizaciji ovog cilja nećemo se, ni u jednom segmentu, zadovoljavati brzim ili polovičnim rješenjima. S druge strane, naša prosvjeta treba biti temelj i ogledalo državnog identiteta Crne Gore. Ona na najrječitiji način govori o onome što istorijski jesmo, i onome čemu težimo u savremenom dobu“ – rekao je predsjednik Vlade na Premijerskom satu odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista Crne Gore Radula Novovića koji je tražio da predsjednik Vlade navede konkretne rezultate i efekte sprovedene reforme obrazovnog sistema i generalno Vladine politike u oblasti obrazovanja.

Predsjednik Marković je podsjetio da je cilj Vlade da učini obrazovanje dostupnim svima pod jednakim uslovima nezavisno od materijalnog statusa, ali i da uskladi sistem obrazovanja sa tržištem kako bismo dobili konkurentna i primjenjiva znanja i vještine. Sa tim ciljem – rekao je premijer – krenuli smo u zakonodavnu reformu svih nivoa obrazovanja na način što smo izmijenili sistemske zakone.

„Ova Vlada ih je predložila Parlamentu, ali jednako je taj posao zasluga i prethodne Vlade i prethodnog ministra prosvjete. Danas, dvije godine od usvajanja seta zakona, imamo sasvim dovoljno argumenata na osnovu kojih možemo sa zadovoljstvom govoriti o rezultatima sprovedene reforme“ – rekao je premijer Marković podsjetivši da je rezultate obrazovne reforme pozdravila u posljednja dva izvještaja i Evropska komisija.

Govoreći o rezultatima predsjednik Vlade je podsjetio da smo za manje od tri godine uspjeli da učešće djece starije od tri godine podignemo sa 50 odsto na čak 73 odsto obuhvaćenih predškolskim vaspitanjem, da je u 16 opština otvoreno 37 interaktivnih službi, koje vrše funkciju vrtića u udaljenim područjima te da se uvođenje engleskog jezika u vrtiće djecu stariju od tri godine pokazalo opravdanim.

Premijer je podsjetio da je težište reforme sistema obrazovanja sticanje informatičkih znanja te da je ostvareno značajno unapređenje inkluzivnog obrazovanja, ali je posebno napomenuo napredak ostvaren u srednjem stručnom obrazovanju.

„Bez dileme mogu reći da je najvećih iskorak učinjen u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja, gdje krupnim koracima idemo ka značajno kvalitetnijem povezivanju obrazovanja i tržišta. Nijesmo slučajno naš fokus interesovanja usmjerili upravo na ovaj nivo obrazovanja. Prije svega, smanjili smo predrasude prema stručnim školama, pa sada i odlični đaci pokazuju interesovanje za srednje stručne škole. Započeta je primjena dualnog obrazovanja, koje je za veoma kratko vrijeme pokazalo impresivne rezultate. Za svega dvije godine njegove primjene, u dualni oblik obrazovanja će od septembra biti uključeno preko 800 učenika, koji obavljaju praktičnu nastavu kod preko 250 poslodavaca. Posebno smo ponosni što do sada nije pristigla nijedna primjedba na način funkcionisanja ovog sistema, bilo od poslodavca bilo od đaka, što je jasan indikator pravilnog pristupa. Takođe, povećan je broj učenika na trećem stepenu srednjih stručnih škola za preko 200 odsto u odnosu na pretprošlu godinu. Tačnije, u školskoj 2016/2017. godini na programe trećeg stepena upisano je 566 učenika, a školske 2018/2019. godine čak 1.561 učenik“ – rekao je premijer.

Predsjednik Vlade Duško Marković je napomenuo i osnivanje posebnog fonda za nagrađivanje najboljih nastavnika i đaka za šta se godišnje izdvaja najmanje pola miliona eura.

„Iskorak po kojem smo jedinstveni u regionu napravljen je uvođenjem besplatnih osnovnih i master studija, tako će ove godine biti upisana treća generacija studenata koji ne plaćaju školarinu, tačnije njih oko 3,5 hiljade. Uvedena je obavezna praksa na svim fakultetima u obimu od 25%, za čiju punu implementaciju je potrebno duže vrijeme, pa će novi koncept u potpunosti i optimalno biti realizovan u narednom periodu. Na Univerzitetu Crne Gore je 160 nastavnih programa reformisano po novom modelu studija, i prilagođeno najboljoj evropskoj praksi, dok se na ostalim ustanovama visokog obrazovanja u toku ove godine očekuje oko 50 akreditacija studijskih programa po novom modelu“ – rekao je premijer.

Govoreći o ulaganjima u infrastrukturu premijer je naveo da je fond za investiciono održavanje objekata uvećan za 30 odsto i nabrojao više objekata izgrađenih od početka mandata ove Vlade.

„U prethodne dvije i po godine završena je izgradnja vrtića u Zagoriču, Starom aerodromu, sada i Tuzima, brojni postojeći objekti su adaptirani za boravak djece, što je sve zajedno rezultiralo otvaranjem 1.500 mjesta za djecu u vrtićima širom Crne Gore. Završena je i Srednja mješovita škola u Golubovcima, u koju je uloženo preko 4,5 miliona eura, a u toku su i radovi na novoj zgradi škole “Dušan Korać” u Bijelom Polju. Rekonstruisano je preko 150 objekata obrazovne infrastrukture u posljednje dvije i po godine. Značajno je unaprijeđena školska sportska infrastruktura, za koju smo izdvojili preko milion eura, i gdje svoj doprinos u svjetlu odgovornog ulaganja državnog novca, daje i Ministarstvo sporta i mladih. U narednim godinama ulazimo vjerovatno u najveći investicioni ciklus u oblasti obrazovanja do sada! Realizovaće se 38 kapitalnih projekata, od kojih su 21 novi projekti, i za koje će ukupno biti izdvojeno po raznim osnovima preko 50 miliona eura. Od ovih sredstava, u dogledno vrijeme, planirana je izgradnja nove gimnazije u Podgorici, škole u Tološima, na Zabjelu, u City kvartu, na Karabuškom polju u Tuzima, u Rožajama, zatim vrtića u Bijelom Polju, Beranama, Plavu, Pljevljima, Baru, Ulcinju, Rožajama, i pet vrtića u Podgorici. Konkretno u ovoj godini, očekuje se početak izgradnje četiri nova vrtića“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer Duško Marković je rekao da će se Vlada posebno fokusirati na materijalni položaj profesora, nastavnika i svih zaposlenih u prosvjeti.

„Na tome već radimo. U periodu prethodne tri godine, 318 prosvjetnih radnika riješilo je stambeno pitanje pod povoljnim uslovima. A po prvi put počeli smo da izdvajamo 70.000 eura godišnje za stambene potrebe zaposlenih u domovima učenika i studenata. Vlada će, dakle, podstaći proces obnove društvenog ugleda i autoriteta prosvjetnih radnika, jer bez njihove posvećenosti nema razvoja zasnovanog na znanju i najboljim evropskim praksama. Oni obrazuju buduće građane Evropske unije i svijeta, i naša je obaveza da im obezbijedimo najbolje uslove“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković na Premijerskom satu.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?