Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Vlade na Premijerskom satu: Izvještaj EK ne ukazuje na stagnaciju, CG se i dalje nalazi na poziciji predvodnika procesa pregovora

Objavljeno: 26.06.2019. 19:54 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković ponovio je danas u Skupštini na Premijerskom satu ocjenu da je nedavno objavljeni Izvještaj Evropske komisije za Crnu Goru direktan, realan i koristan presjek stanja u svim pregovaračkim oblastima, da ne ukazuje na stagnaciju te da naša zemlja i dalje predvodi proces evropske integracije.

„Izvještaj Evropske komisije nije negativan. Ne ukazuje na stagnaciju, a sasvim sigurno Crna Gora se i dalje nalazi na poziciji predvodnika procesa pregovora sa Evropskom unijom, ispred zemalja regiona“ – rekao je predsjednik Vlade odgovarajući na konstatacije Kluba poslanika Socijaldemokratske partije da Izvještaj EK ukazuje da država ulazi u fazu stagnacije ili čak nazadovanja u procesu evropske integracije.

„Izvještaj je direktan, realan i koristan presjek stanja u svim pregovaračkim oblastima. … Konkretno – za razliku od prošlogodišnjeg Izvještaja, nemamo nazadak ni u jednoj oblasti. Ukazuje se da u nekima nema napretka. Ali je u većini oblasti, potrebno objektivno analizirati sve ono što se konstatuje, jer pokazuje posvećen rad i napore koji se ulažu. A oni nijesu zanemarljivi“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer je, govoreći o izazovu korupcije, rekao da Agencija za sprječavanje korupcije ima dobar bilans rezultata i da je to saopštio našim evropskim partnerima.

„Uspjeli smo da dođemo do stanja kada korupcija nije na nivou na kojem je bila, a bilo je toga u slabim i uništenim institucijama, kao posljedica nedavne prošlosti čitavog regiona“ – rekao je premijer.

Predsjednik Vlade je rekao da je značajna odgovornost na vlasti, koju u političkim debatama najčešće vide kao Vladu, ali da se Izvještaj Evropske komisije odnosi na sve grane vlasti.

„Ocjene iz Izvještaja odnose se umnogome i na one koji vrše i sudsku i zakonodavnu vlast. Ta odgovornost prevazilazi granice odgovornosti samo Vlade ili vladajuće koalicije. Zato možete jedan dio ovih pitanja odmah postaviti i svojim kolegama. Potrebna je konstruktivna kritika od strane opozicije, ne samo nihilistički pogled na stvari, i neću se umoriti niti odustajati od poziva za sve političke aktere kao i sve činioce društva da zajedno radimo na unapređenju društva“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković na Premijerskom satu odgovarajući na pitanje Kluba poslanika Socijaldemokratske partije.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

  
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?