Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Vlade o uvali Valdanos: Pojedinci imaju dvostruke aršine – deklarativno za očuvanje maslinjaka, a istovremeno bespravno podižu objekte

Objavljeno: 26.06.2019. 20:32 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković rekao je danas u Parlamentu da je Vlada zbog okolnosti koje postoje u Opštini Ulcinj i svjesna značaja tog grada za turizam i privredu Crne Gore insistirala da prvi planski dokument koji je usvojen u mandatu ove Vlade bude upravo Prostorno urbanistički plan Opštine Ulcinj, ali da pojedinci imaju dvostruki aršine: deklarativno se zalagažu za očuvanje maslinjaka u Valdanosu, a istovremeno bespravno podižu objekte radi biznisa, imovinskog interesa, ili ličnog komfora.

Odgovarajući na pitanje Kluba poslanika Bošnjačke stranke, koalicije „Shqiptaret te vendosur – Albanci odlučno” – Forca, DUA i AA i Hrvatske građanske inicijative dokle se stiglo sa postupkom povraćaja imovine vlasnicima u uvali Valdanos premijer je rekao da su stavljena su van snage planska rješenja koja su predviđala izgradnju velikih turističkih kapaciteta, kojima se oštro protivila lokalna zajednica, a onda je upravo na lokalitetu Valdanos u potpunosti zabranjena izgradnja stambenih i turističkih objekata – te je ovaj prostor rezervisan isključivo za potrebe maslinarstva i u manjem dijelu sporta i rekreacije.

„Imam potrebu da saopštim podatak da je samo u aprilu ove godine identifikovano 15 lica koja su nelegalno gradila ili grade na lokaciji maslinjaka. U pitanju su različite kuće za odmor, eko sela, kampovi – sve ono što je sada zabranjeno na tom lokalitetu i čemu se protivila lokalna zajednica u vrijeme kada je takve planove iskazivala država. Sa druge strane, što me posebno zabrinjava, obavješten sam da adekvatna asistencija i podrška lokalne samouprave izostaje. Znate da ne bježim od odgovornosti – ali dajte da je onda svi prihvatimo i odgovaramo za dio svoje nadležnosti. I, ukoliko smo zajedno na ovom zadatku, da svi nešto i preduzmemo. Ali ne mogu ni pojedinci imati dvostruke aršine. Ne možemo se deklarativno zalagati za očuvanje maslinade u Valdanosu, koja je složićemo se, simbol ulcinjskog kraja, a onda bespravno podizati objekte radi biznisa, imovinskog interesa, ili ličnog komfora. Osamnaest hiljada stabala stoljetnih maslina u Valdanosu su opšte i trajno dobro koje će prevazići i nadživjeti našu generaciju, kao što je i prethodne. Zato smo obavezni da je zaštitimo od svih oblika devastacije. I država će ostati odlučna u namjeri da prostor maslinjaka u Valdanosu sačuva i koristiće sva zakonom propisana sredstva da se počinioci kazne i zaustavi devastacija prostora“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković odgovarajući na pitanje poslanika i potpredsjednika Skupštine Crne Gore Gencija Nimanbegua.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

  
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?