Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bošković u Briselu: Nastavićemo da implementiramo smjernice usvojene na nivou Alijanse

Objavljeno: 26.06.2019. 23:30 Autor: mod
Ministar odbrane mr Predrag Bošković učestvuje na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta na nivou ministara odbrane (NAC) koji se danas i sjutra održava u Briselu.
  
Tokom prvog dana sastanka, razmotrena je realizacija zaključaka sa prethodnog, i date smjernice za dalji rad u cilju nesmetanog sprovođenja politika Alijanse. 

Ministri su analizirali savremeno bezbjednosno okruženje u cilju razvijanja sposobnosti za pružanje adekvatnog i pravovremenog odgovora na sve potencijalne izazove, u skladu sa NATO težnjama konstantnog prilagođavanja aktuelnim zbivanjima na globalnom planu. Poseban fokus bio je na inovacijama u oblasti tehnološkog razvoja, pogotovo u domenu vojne tehnologije, odnosno razvoja savremene opreme i naoružanja. 
  
Sastanak ministara odbrane zemalja NATO održava se u ključnom periodu za budućnost Sporazuma o eliminaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF), koji je značajan element kontrole naoružanja, a time i ukupne evropske bezbjednosti. Učesnici sastanka naglasili su da će NATO posebnu pažnju posvetiti aktivnostima jačanja odbrane i odvraćanja od svih potencijalnih prijetnji. 

Konstantovano je da se priroda bezbjednosnih izazova neprekidno mijenja, te da zahtijeva sveobuhvatan i uvezan odgovor svih međunarodnih subjekata. Još jednom je naglašena važnost usaglašavanja djelovanja NATO i Evropske unije, koja ostaje važan partner Alijanse. Ministri su podsjetili da će se i tokom narednih mjeseci nastaviti realizacija predviđenih zadataka i razmatrati budući oblici saradnje. 

Ministar Bošković je naglasio značaj napora koji saveznice ulažu u pravcu prilagođavanja savremenim bezbjednosnim tokovima. On je istakao važnost jedinstva unutar NATO u pružanju odgovora na prijetnje koje mogu doći iz svih strateških pravaca, te posvećenosti Alijanse zaštiti građana i njene cjelokupne teritorije. Ministar Bošković je kazao da Crna Gora, kao pouzdan i kredibilan saveznik, odgovorno pristupa ispunjavanju politika NATO, te da ćemo, kao pouzdan saveznik, nastaviti da implementiramo smjernice usvojene na nivou Alijanse. 

MINISTARSTVO ODBRANE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?